Затвор за трафиканти на органи в Косово

Затвор за трафиканти на органи в Косово
Видният прищински уролог Лютфи Дервиши получи най-строгото наказание – осем години лишаване от свобода за "организирана престъпност и трафик на хора". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в Косово осъдиха петима души на затвор за трафик на органи и незаконни трансплантации, извършени в клиника в Прищина през 2008 г., предава БГНЕС.

Бившият косовски здравен министър Илир Речай, който призна по време на процеса, че бил наясно с незаконните трансплантации, но опроверга твърденията, че ги прикривал, бе признат за невинен.

Видният прищински уролог Лютфи Дервиши получи най-строгото наказание – осем години лишаване от свобода за "организирана престъпност и трафик на хора".

Синът му Арбан Дервиши бе осъден на повече от седем години затвор, а останалите трима обвиняеми получиха между една и три години зад решетките.

Делото срещу петимата започна през 2011.

Според обвинителния акт групата извършила над 30 незаконни премахвания на бъбреци и трансплантирала органи в косовската столица.

Полицията нахлула в клиниката, където се извършвали операциите, след като турчин припаднал на летището в столицата, докато чакал да се качи на полета си към Истанбул.

По-късно станало ясно, че бъбрекът му бил премахнат. Косоварите набирали донори от бедни източноевропейски и централноазиатски държави и обещавали на своите жертви по близо 15 хиляди евро, като взимали от "клиентите" по около 100 хиляди за всеки орган. Получателите били предимно израелски граждани.

#Косово #трафик на органи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници