Холандската кралица абдикира във вторник

Холандската кралица абдикира във вторник
Кралица Беатрикс винаги е била запозната с всички проблеми в холандското общество. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 30 април 2013 г., вторник, в Амстердам Кралица Беатрикс официално ще абдикира и ще се състои възкачването на трона на Крал Вилем-Александър, сега Принц Орански.

Кралицата обяви абдикацията си в специално обръщение на 28 януари 2013 г.

Денят на абдикацията и интронизацията ще съвпадне с националния празник на страната – Деня на Кралицата, столицата на Нидерландия се очаква да привлече близо милион посетители, желаещи да станат свидетели на този исторически момент.

Планирани са над 200 разнообразни събития, вариращи от музикално кабаре, до танцова забава за близо 35000 души. Официалните церемонии ще бъдат излъчвани на огромни екрани в Амстердам и чрез Интернет.

За официален знак на празненствата, които ще се състоят из цялата страна, Националният Комитет по Интронизацията избра оранжева лента, която ще носят многобройните организации, подпомагащи комитета в работа му.

В Нидерландия монарсите не се коронясват, а полагат клетва и се възкачват на трона, както е залегнало в Конституцията. Новият монарх поема кралските прерогативи веднага щом неговият предшественик почине или абдикира.

Конституцията повелява полагането на клетва и интронизацията да се извършват в столицата Амстердам,на открита съвместна сесия на двете камари на Генералните щати – Сената и Камарата на представителите.

Кралицата винаги е била активно ангажирана в политическия живот на Нидерландия. Тя подписва законови актове на парламента и кралски декрети, редовно се среща с премиера, министрите и държавните секретари.

Беатрикс оглавява  Държавния съвет, член на който е от 18-годишна възраст. Посреща чуждестранни държавни глави и премиери, както и сама осъществява визити в други страни всяка година. Също така следи събитията в страната и присъства на работни посещения в провинциите във връзка с проблеми, свързани с правосъдието, земеделието, малцинствата и околната среда.

#Холандия #Беатрикс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници