Паметникът в Шумен осъмна опакован

Паметникът в Шумен осъмна опакован
Паметникът е открит през 1981 година като част от честванията по повод 1300 години от основаването на българската държава.
A A+ A++ A

Паметникът „Създатели на българската държава“ в Шумен днес осъмна опакован от огромен постер, представляващ съвкупност от хиляди специално подбрани минипостера, изобразяващи букви от българската азбука. За инициативата под наслов „Живият постер“ през последните шест месеца бяха създадени общо седем хиляди минипостера от възпитаниците на 20 училища, детски градини и социални домове като част от проекта на общината „Шумен – живият град”.

Проектът вече втора година се провежда в общината, а инициативата е кулминация на неговия първи етап. В дизайна на колажа рисунките са разположени така, че буквите да изписват името на града. Паметникът е открит през 1981 година като част от честванията по повод 1300 години от основаването на българската държава.

„Опаковката“ на паметника ще остане поне месец върху него, за да покаже на колкото се може повече шуменци творчеството на техните деца и да ги мотивира да обръщат още по-голямо внимание на писмеността и културата. За първи път в историята на града се прави подобен проект, както и за първи път предишния ден 12-часов концертен маратон в парк „Студентски“ даде възможност на хиляди шуменци за чуят и видят най-доброто от културните постижения на града. За „Шумен – живият град”=

„Шумен – живият град“ е проект на Община Шумен, който има за цел да обогатява културния живот на жителите на Шумен и да работи за утвърждаването на града и региона като център на духовността, знанието и творчеството.

Проектът „Шумен – живият град“ се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

#Шумен #паметник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"