Сърдечният порок при децата има връзка с мигрената?

Сърдечният порок при децата има връзка с мигрената?
A A+ A++ A

Мигрената е неврологично заболяване, което се характеризира с тежко главоболие, гадене и патологично изменени възприятия. Обикновено болката е характерна, разпростираща се само в едното полукълбо – човек усеща болка само в едната половина на главата.

Не са изяснени точните причини, предизвикващи заболяването.

Един мигренозен пристъп обикновено е с продължителност между 12 и 72 часа. Някои пациенти могат да предчувстват своите пристъпи и получават т.нар. аура.

Учени от British Heart Foundation (Британската сърдечна асоциация) открили връзка между децата с мигрена, получаващи аура, и наличието на сърдечен порок.

При изследване на 109 деца над 6-годишна възраст, получаващи аура преди мигренозен пристъп, лекарите диагностицират сърдечен порок при почти половината от тях. Най-често се касае за сърдечен порок, свързан с незатваряне на пространството между сърдечните кухини (foramen ovale).

Вероятно става въпрос за генетично свързани заболявания, като точният механизъм не е напълно изяснен. Предстоят допълнителни проучвания и вероятно въвеждане на скринингова програма за сърдечни заболявания на деца с мигрена.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"