Сакскобургготски: Духовното единство на българите е най-важно

Сакскобургготски: Духовното единство на българите е най-важно
Симеон Сакскобургготски беше на тридневно посещение в Москва. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Дори във времената на тоталитаризъм и липса на свобода духовното единство на българския народ бе по-важно от всичко друго“, обяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който днес приключи тридневното си посещение в Москва.

Сакскобургготски отбеляза, че винаги е държал на целостта на Църквата ни и че в далечната 1965 г. категорично е застанал срещу създаването на алтернативна Българска църква в чужбина, с каквото желание са се обърнали към него български емигранти от САЩ, съобщи БГНЕС.

Той се срещна с Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, в Тронната зала на Катедралния съборен храм „Христос Спасител“, съобщиха от офиса на Сакскобургготски.

Патриарх Кирил отбеляза решаващата роля на Сакскобургготски за преодоляване на разкола в Българската православна църква, който Руската православна църква е наблюдавала със загриженост, изпълнена със съчувствие към страданията, които този разкол е причинил на християните в България.

„За нас разединението бе политическа акция и затова бяха нужни именно политически действия, за да бъде преодоляно то. Това бе едно доказателство, че властта не трябва да остава безучастна към опасни за целостта на Църквата тенденции, които произтичат от политически интереси“, подчерта още Негово Светейшество.

#Симеон Сакскобургготски #патриарх Кирил #България #Чикаго #Русия #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници