Икономиката забавя ръста си, сочат данните на ЦИР

Икономиката забавя ръста си, сочат данните на ЦИР
A A+ A++ A

Икономиката забавя ръста си, сочи прогнозата на Центъра за икономическо развитие, представена днес от директора Георги Прохаски. Прогнозите на ЦИР са за ръст на икономиката с 0.5% за първите три месеца на 2013 в сравнение с 1%, регистриран за същия период на миналата година. От Центъра очакват работата на служебното правителство да успокои обстановката и да не допусне по-голямо затъване.

Ако имаме силно, реформистко правителство, може и нещата да изглеждат по-добре през второто полугодие, но това е в сферата на добрите пожелания, каза още Прохаски. Ако след изборите се състави програмно правителство, то трябва да влезе в парламента с много точно разписани мерки, категоричен е той. Прохаски заяви, че не трябва да се очакват промени в данъчната политика, които да са нещо повече от козметични. Той обясни това с отсъствието на темата от програмите на повечето от партиите.

На фона на този слаб старт на годината, не може да очакваме за цялата 2013 г. по-добър резултат от 1-1.5% растеж на БВП, прогнозира Прохаски. "Това, което все пак е добре на фона на цялостната криза и стагнацията в България е, че по-голямата част от секторите в икономиката растат, не са в период на спад. На практика 65% от икономиката е в растеж, макар и слаб", добави председателят на ЦИР.

Очакванията на експертите са, че инфлацията през 2013 г. няма да е повече от 2%, "ако не се случи нещо предвидено". За по-голяма инфлация могат да допринесат евентуално по-високи цени на тока и на горивата.

Безработицата ще бъде основен проблем на следващото правителство. Повече от 150 000 души са без работа вече над 1-2 години. Повечето от тях не са с висока квалификация и намирането на работа за тях е трудно.

През миналата година заетостта отново спадна с над 30 000 души, като една трета от общо над 400 000 души са вече над 2 години без работа. За подобряването на нивата на заетост Прохаски акцентира върху пренасочването на средствата за образование и квалификация към нуждите на пазара и с участие на бизнеса. "Ако се обърне сериозно внимание и се планира внимателно, без допълнителни средства може да се постигне голям ефект", смята икономистът. Но администрацията трябва да разбере това и да работи целенасочено, добави Прохаски.

Според Прохаски подобряването на бизнес средата и намаляването на административната тежест могат да дадат ефект след период от 3-4 години. "При това ако се работи много активно в тази област, а знаем, че политиците много бързо се изморяват и забравят бързо за такива приоритети", добави икономистът.

#икономика #ЦИР #ръст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници