Ромни печели изборите в Айова

Ромни печели изборите в Айова
Мит Ромни спечели вътрешнопартийните избори на Републиканската партия само с 8 гласа преднина пред Рик Санторум. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни спечели вътрешнопартийните избори на Републиканската партия в щата Айова с едва няколко гласа пред социалконсерватора Рик Санторум.

От партията обявиха, че Ромни е победил Санторум с едва 8 гласа, което прави изборите в Айова едни от най-оспорваните в историята, съобщи АФП.

За Ромни са гласували 30 015 избиратели, а за Санторум – 30 007. Трети е Рон Пол с 21% от гласовете.

Преди оповестяването на официалните резултати Ромни поздрави основния си съперник – Санторум, и благодари на избирателите в Айова, че са дали шанс да бъдат възстановени „сърцето и душата“ на нацията.

По време на речта си в Де Мойн бившият губернатор на Масачузетс подчерта опита си в бизнеса и разкритикува усилията на президента Барак Обама за подобряване състоянието на пазара на труда.

„Целта ми ще бъде Америка отново да има работа. Ще превърна Америка отново в най-привлекателното място в света за създаването на нови работни места, за новаторите и инвеститорите“, каза Ромни.

Той посочи, че САЩ най-накрая трябва да се възползват от енергийните ресурси, с които разполагат.

Кампанията на Санторум започна бавно, но само за месец популярността му значително се увеличи.

Той използва пресконференцията след изборите в Айова, за да представи своя данъчен кодекс и да обвини администрацията на президента Барак Обама за неспособна да създаде нови работни места.

Преди изборите Санторум обяви, че в случай на победа на президентските избори през ноември ще предприеме атака срещу иранските ядрени съоръжения.

След лошото си представяне в Айова губернаторът на Тексас Рик Пери заяви, че ще се прибера у дома, за да обмисли отново кандидатурата си за президентския пост.

„След решението на избирателите тази вечер в Айова реших да се завърна в Тексас, да преценя резултатите от изборите, да преценя дали това е стъпка напред за мен в тази надпревара“, заяви Пери пред поддръжници, след като едва събра около 10% подкрепа на вътрешнопартийните избори в Айова.

Той остана зад бившия председател на Камарата на представителите Нют Гингрич, който получи около 13% от гласовете.

Междувременно конгресменът от Минесота Мишел Бахман обяви, че няма да се отказва от надпреварата, въпреки че спечели едва около 5% от гласовете.

Сенаторът от Аризона и кандидат за президент на изборите през 2008 година Джон Маккейн обяви, че ще подкрепи бившия губернатор на Масачузетс Мит Ромни на предстоящите избори за държавен глава през 2012 година. Днес Маккейн е заминал за Ню Хемпшир, за да агитира в подкрепа на Ромни.

Вътрешнопартийните избори на републиканците в Ню Хемпшир ще се проведат на 10 януари.

Изборите за президент на САЩ ще се състоят на 6 ноември 2012 година.

#Масачузетс #Мит Ромни #избори #САЩ #президент #Барак Обама #Айова #Републиканската партия #Рик Санторум #Рон Пол #Рик Пери #Америка #Тексас #губернатор #Нют Гингрич #Минесота #конгресмен #сенатор #Аризона #Джон Маккейн #Ню Хемпшир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници