Станишев заклеймява унгарското правителство

Станишев заклеймява унгарското правителство
„Нашата роля е да положим усилия светът да узнае, че унгарското правителство, водено от Виктор Орбан, е извън контрол“, заяви Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Унгарското правителство е извън контрол и то трябва да бъде заклеймено на международно ниво.

Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, съобщиха от пресслужбата на БСП.

Сергей Станишев открои водещата роля на лидера на Унгарската социалистическа партия Атила Мещерхази за осигуряването на единството на опозицията в страната.

„Атила Мещерхази помага за изграждането на коалиция на демокрацията в страната – коалиция, изградена върху най-мощната сила във всяко общество – хората“, посочи Станишев и добави, че ПЕС се ангажира да подкрепя коалицията.

„Нашата роля е да положим усилия светът да узнае, че унгарското правителство, водено от Виктор Орбан, е извън контрол. Атила организира опозицията в страната, наш ред е да отговорим с международно заклеймяване на управлението на Орбан“, каза още той.

Генералният секретар на ПЕС Филип Кордери определи като оглушително мълчанието на Европейската народна партия (ЕНП), които смятат ФИДЕС за свой пълноправен член.

„ПЕС призовава ЕНП да замрази членството на ФИДЕС, докато демократичните институции в Унгария си възвърнат независимостта“, заяви Кордери.

Той напомни за плановете на ПЕС 2012 г. да се превърне в „година на европейската демокрация“.

Партията на европейските социалисти вече заклейми арестите на унгарски депутати, които протестираха срещу нарушенията на конституцията от страна на правителството на ФИДЕС.

Сергей Станишев приветства усилията на унгарската опозиция, която организира митинг в защита на демокрацията в центъра на Будапеща.

В митинга участваха повече от 100 000 граждани. Протестиращите се обявиха срещу все по-авторитарните мерки на управляващата партия ФИДЕС, както и срещу ограничаването на независимостта на съдебната система, на медиите и на централната банка, което нанесе значителни поражения на демократичните устои на Унгария.

#Сергей Станишев #ПЕС #ЕНП #Партията на европейските социалисти #Атила Мещерхази #Виктор Орбан #Филип Кордери #ФИДЕС #Европейската народна партия #Унгария #Будапеща #протест #митинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"