Майките, които работят, са по-здрави

Майките, които работят, са по-здрави
A A+ A++ A

Според ново австралийско проучване жените, които едновременно работят и се грижат за семейството си, са в по-добро здравословно състояние. Изненадващите данни от проучването се появиха наскоро в  Journal of Epidemiology and Community Health (Журнал по епидемиология и обществено здраве).

Оказва се, че нежните половинки, които успяват да съчетаят ролята на работещи момичета и грижовни майки, се радват на по-добро физическо и психическо здраве. Изследователите си обясняват това с няколко съвсем логични аргумента.

От една страна, работещата жена организира по-добре ежедневието си. Когато имаме малко време, използваме го пълноценно. Ако се отворят 2 свободни часа, работещите жени са склонни да ги посветят на себе си и грижата за тялото си – фитнес, бягане, сауна. Когато разполагаме с цялото си време и то е посветено само на едно начинание, организацията ни е значително по-слаба, а мотивацията намалява.

Освен това работещите майки се движат повече, водят по-динамичен живот и горят повече калории. Повишените им енергийни нужди по-рядко им позволяват да напълнеят и по-бързо да възстановят килограмите си след раждане.

Работата като психотерапия. Колкото и да е невероятно, ако жената обича работата си, тя може да й действа изключително позитивно и градивно. Контактите с други хора ни карат да сме по-самокритични и да изискваме повече от себе си и тялото си. Когато жената прекарва по-голяма част от деня си у дома, тя по-рядко се сблъсква с дискомфорта от несвалените 10 килограма. Когато обаче е подложена на критичния поглед на колегите, мотивацията й расте.

Времето със семейството е пълноценно. Понеже не разполага с цялото време за семейството си, работещата майка дава най-доброто от себе си в часовете, посветени на семейните грижи. Тези майки често са по-малко избухливи и по-рядко изпадат в крайности при отглеждането на децата си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"