Бракуват билетчета в София

Бракуват билетчета в София
От печат със сигурност ще излезе талонът за 2 пътувания в метро и наземно возило в рамките на 60 минути, който струва 1,60 лева. Снимка: КРОСС
A A+ A++ A

Първите хартиени билети за градския транспорт в столицата ще бъдат бракувани след около месец.

От печат със сигурност ще излезе талонът за 2 пътувания в метро и наземно возило в рамките на 60 минути, който струва 1,60 лева.

Причината е намаленото търсене на този вид билет от страна на столичани, съобщи „Монитор“.

„В момента разработваме промени в Наредбата за превоз на пътници в градския транспорт, като част от хартиените документи за пътуване ще бъдат премахнати. Мотивите са, че те не се продават, а общината само плаща разходи за тяхното отпечатване, съхранение и охрана, както и държавни такси за ценен образец“, обясни зам.-кметът по транспорта на Столична община Любомир Христов.

Очаква се промените в наредбата да бъдат одобрени от градския парламент в началото на 2012 г.

След въвеждането на тикет системата за таксуване и в автобусите, което е планирано да стане през 2013 г., се очаква на пазара да остане само билетчето от 1 лев и еднодневната карта за всички линии.

„Първи в списъка за бракуване е талонът за метро и рейс, който е въведен по времето, когато подземната железница е стигала само до станция „Опълченска“. В момента обаче той не се продава, тъй като важи само за 60 минути и веднага след возенето в метрото хората трябва да търсят наземен транспорт, за да го използват“, каза още Христов.

Следващи в списъка за излизане от печат са хартиените карти за пътуване с намалено търсене. Сред тях е петдневната карта за пътуване за всички линии, която струва 15 лева.

Обмисля се също нужен ли е талонът за 5 пътувания, след като има такъв за десет возения и цената на всяко едно от тях е по-ниска.

До дни ще стане ясно точно кои документи за пътуване ще излязат от печат, допълни зам.-кметът.

От тази година Столична община трябва да започне да печата карти за пътуване на децата под 7 години. Те ще са безплатни, но ще гарантират застраховката на малчуганите в рейса.

Пускането на новите документи ще стане след постановление на Министерския съвет, което бе прието на 21 декември.

От Центъра за градска мобилност обясниха, че в момента правят разчети колко ще струва отпечатването на картите.

#билети #градски транспорт #метро #Любомир Христов #Столична община #зам.-кмет #Центъра за градска мобилност #карти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"