„Зелените“ почитат жертвите от Чернобил

„Зелените“ почитат жертвите от Чернобил
A A+ A++ A

Членове и симпатизанти на ПП „Зелените“ и антиядреното движение в България ще почетат паметта на жертвите от катастрофата в Чернобил с едночасово бдение под надслов „Бием барабаните за Чернобил“.

Точно в 18 часа днес на паметника на Патриарх Евтимий 15 барабана и тарамбуки ще бият в продължение на час вместо сирени.

„Ударната музика ще напомни на гражданите за престъпното отношение към живота на хората, демонстрирано от безотговорните режими в България и СССР, чиито политически наследници доминират и днес политиката и икономиката у нас“, съобщават организаторите.

Днес се навършват 27 години от трагедията.

През 1986 г. на 26 април в атомната електроцентрала в Украйна се случва най-голямата ядрена катастрофа в човешката история.

600 хил. участници в потушаването на аварията са били силно облъчени, 200 хил. са били евакуирани от родните си места, а 300 хил. деца, родени след аварията, страдат от здравословни проблеми, свързани с нея.

Над 18 млрд. долара са били разходите за ограничаване на преките щети от радиацията около централата, която и днес надхвърля 100 пъти максимално допустимите норми.

#Зелените #България #Чернобил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници