Възможен балотаж на изборите в София очертава проучване на "Алфа Рисърч"

Възможен балотаж на изборите в София очертава проучване на "Алфа Рисърч"
Прошко Прошков от Синята коалиця има шанс да измести Георги Кадиев от второто място на евентуалния балотаж на кметските избори в София според проучване на Алфа рисърч. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очаква се напрегната битка и възможен втори кръг на изборите за кмет на София, сочат резултатите от проучване на социологическата агенция ''Алфа Рисърч''.

Изследването, проведено в периода 22-29 септември сред 800 столичани, показва, че между 55% и 59% от избирателите в София заявяват готовност за участие в местните избори, а регистрираните нагласи клонят към нарастваща вероятност за балотаж в кметския вот.

Категорично няма да гласуват 22.7% от анкетираните, докато 14.9% все още не са решили, дали ще дадат своя глас.

Според резултатите от проучването трима претенденти имат най-големи шансове да достигнат до втори кръг на изборите: кандидатите на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, на Синята коалиция – Прошко Прошков и на БСП – Георги Кадиев.

Фандъкова стартира кампанията с най-висока подкрепа - 30.8% и така запазва водещата си позиция. На второ място, макар и с малка преднина, се нарежда Прошков (12.9%), който бележи ръст през последните месеци, а на трето е Кадиев (12.4%).

Потенциалът на всички останали кандидати е значително по-нисък от този на тримата водещи. Намерение да гласуват за кандидата на Атака Николай Пехливанов заявяват 2.3% от избирателите, за Стефан Софиянски – 1.3%, за Ангел Джамбазки от ВМРО-БНД – 1%.

Проучването очертава две противоположни тенденции в обществените нагласи, които може да се окажат решаващи за крайния резултат от вота.

Според първата, благоприятна за сегашната софийска управа тенденция, преобладава удовлетвореността от работата на кмета Йорданка Фандъкова (44%) и умерено позитивната оценка за развитието на града. 40% от анкетираните софиянци са на мнение, че ситуацията в столицата се подобрява срещу 20%, според които се влошава, като положителните оценки се дължат основно на подобренията в централната градска част.

В същото време обаче, 60% от анкетираните са на мнение, че на столичните квартали не се обръща достатъчно внимание и в тях няма съществено подобрение.

Втората, критична към сегашната местна управа тенденция е, че сред огромното мнозинство от избирателите (76%) преобладава мнението за наличието на корупция в управлението на столична община. Това е и един от основните фактори, които стимулират търсенето на алтернатива на сегашния модел на управление на общината.

Двете основни интриги във вота – дали ще има балотаж и кои ще са участниците в него – зависят от начина, по който тримата лидери в електоралните предпочитания ще се справят с предизвикателствата пред всеки от тях, показва анализът на резултатите от изследването.

Пред Фандъкова неизвестните са: дали ще успее да мотивира доволните от развитието на града столичани да я подкрепят по-масово, за да се опита да спечели на първи тур, и как ще й се отразят съмненията за корупция в управлението на общината, които споделят мнозинството столичани.

Подкрепата за Прошко Прошков вече надхвърля потенциала на общинската листа на Синята коалиция, съобщават от социологическата агенция.

Оттук, основното предизвикателство пред него е да разшири кръга на своите симпатизанти извън по-тясната партийна подкрепа и да мобилизира за участие в изборите неудовлетворените от управлението на общината, които за момента остават пасивни. Решението им за гласуване, което обикновено се формира в последните дни на кампанията, може да промени изхода от вота.

Точно противоположното е предизвикателството пред Георги Кадиев – регистрираната към началото на октомври подкрепа за него е по-ниска от потенциала на листата на БСП. Като се има предвид и факта, че той почти не черпи ресурс извън левите симпатизанти, ключова пред него задача е мобилизирането на електората на БСП, заключава анализа си Алфа Рисърч.

#проучване на общественото мнение #Алфа рисърч #социологически проучвания #ГЕРБ #Йорданка Фандъкова #Синята коалиция #Прошко Прошков #БСП #Георги Кадиев #Атака #Николай Пехливанов #Стефан Софиянски #Ангел Джамбазки #ВМРО-БНД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници