Кипър въведе данък „Имоти“, кредиторите дават 10 млрд. евро

Кипър въведе данък „Имоти“, кредиторите дават 10 млрд. евро
Първият транш от помощта се очаква в Кипър в средата на май. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството на Кипър одобри въвеждането на нов данък върху недвижимото имущество, което е едно от условията за отпускане на първия транш от международната спасителна помощ в размер на 10 млрд. евро, предаде ИТАР-ТАСС.

Собствениците на недвижими имоти ще плащат от 50 евро за собственост, оценявана на 12,5 хиляди евро по състояние от 1980 г., до например 52 хил. евро за жилище, по-скъпо от 3 млн. евро, съобщава агенция  „Фокус“.

Средно за имот от 40 хиляди до 120 хиляди евро собствениците ще трябва да заплатят 305 евро, а от 170 хиляди до 300 хиляди евро - близо 1500 евро.

Междувременно управителният съвет на Европейския стабилизационен механизъм взе решение за отпускане на финансова помощ на Кипър.

В съответствие с решението на Еврогрупата от 25 март европейските партньори ще предоставят на Кипър 9 млрд. евро, а МВФ - 1 млрд. евро.

Това е  първата пълномащабна програма за макроикономическа стабилизация, която се финансира от европейския стабилизационен фонд.

Първият транш от помощта се очаква в Кипър в средата на май. Тези пари ще покрият бюджетните нужди на страната и ще й помогнат да погаси средносрочните и дългосрочните си дългове.

#имоти #Европейския стабилизационен механизъм #МВР #Еврогрупата #Никозия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници