Румен Овчаров дава Яне Янев на съд за клевета

Румен Овчаров дава Яне Янев на съд за клевета
Янев е взел едни папки от прокуратурата, подържал ги е няколко месеца в Народното събрание и после ги е върнал в прокуратурата, обяви Румен Овчаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият енергиен министър Румен Овчаров се закани да заведе дело за клевета срещу лидера на РЗС Яне Янев заради обвиненията в търговия с влияние в сферата на енергетиката, съобщи bTV.

Той нарече твърденията на Янев за енергийна мафия „дрънканици" и сравни лидера на РЗС с фюрер, който произнася присъди на партийни форуми, раздава правосъдие чрез медиите и вдига пръст на прокуратурата, както и с Пинокио.

Според Овчаров като председател на Комисията за разследване на корупция по високите етажи Янев е „взел едни папки от прокуратурата, подържал ги е няколко месеца в Народното събрание и после ги е върнал в прокуратурата".

„Ако Янев поне беше прочел папките, щеше да види, че проверките са прекратявани по няколко пъти," заяви Овчаров, като подчерта, че става дума за периода на управление на ГЕРБ, когато БСП не може да е имала влияние върху обвинението.

„Опитвам се да вярвам, надявам се, че това, което се случва, е истинско, а не е част от някакъв театър," каза Овчаров по повод действията на държавното обвинение по сигнала за незаконно подслушване, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев.

„Не виждам нищо страшно и драматично в разпитите на Цветанов. Почти всички бивши министри и други ръководни фигури са били разпитвани. И аз вчера дадох показания по делото срещу Валентин Димитров за "Топлофикация", посочи Румен Овчаров.

По думите му сигнал за злоупотребите в дружеството е постъпил още през 2004 г. от австрийското финансово разузнаване, но е бил прикрит.

Румен Овчаров коментира още, че срив в потреблението на електроенергия няма.

„Има намаление с около 10% заради по-топлото време, но се отразява и сривът в икономиката, който се дължи изцяло на ГЕРБ," категоричен бе той.

„Мощностите от възобновяеми източници се равняват на централата в АЕЦ "Белене", но струват в пъти повече, защото са използвани стари и скъпи технологии. Освен това България не може да разчита на тях целогодишно, защото не е Сахара," подчерта Овчаров.

Той бе категоричен, че цената на тока от трите АЕЦ, които строи съседна Турция, ще бъде 2,5 пъти по-висока от тази на "Белене".

#Румен Овчаров #Яне Янев #Валентин Димитров #"Топлофикация" #Сергей Станишев #АЕЦ "Белене" #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"