Самоубийствата влизат в регистър

Самоубийствата влизат в регистър
Програма на министерството на здравеопазването предвижда изграждане на база данни за мониторинг на самоубийствата и на опитите за самоубийство на национално и регионално ниво.
A A+ A++ A

Министерството на здравеопазването ще изгради база данни за мониторинг на самоубийствата и на опитите за самоубийство на национално и регионално ниво.

Това предвижда разработената от министерството национална програма "Превенция и профилактика на самоубийствата в Република България 2013 – 2018 година", съобщи „Стандарт".

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството.

В мотивите за разработване на програмата се посочва, че България не е изолирана от световните тенденции и самоубийствата е проблем с нарастваща значимост.

Данните сочат, че ежегодно около 1 милион души в цял свят посягат на живота си.

В последните десетилетия се отбелязва ръст на самоубийствата и опитите за самоубийства, а така също и на падане на възрастовата граница.

Програмата ще е насочена към българските граждани с повишен риск - лица със суицидно поведение, с психични и други заболявания, ученици между 10 и 18 години, военнослужещи и служители на МВР, медицински лица, членове на близкото обкръжение на лица, извършили опит за самоубийство или самоубийство, жени във фертилна възраст, безработни мъже на възраст от 25 до 50 години, възрастни и самотни хора, затворници.

#Министерство на здравеопазването #самоубийства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"