Менструалната кръв е богата на стволови клетки

Менструалната кръв е богата на стволови клетки
A A+ A++ A

Свикнали сме да гледаме на менструалната кръв като на едно нежелано и досадно явление, което причинява ненужна кръвозагуба и хигиенен дискомфорт на жените. Иновативно ново проучване оборва тази теза, като изнася данните, че менструалната кръв всъщност е много богата на така популярните напоследък стволови клетки.

Стволовите клетки са уникални клетки в нашето тяло, притежаващи способността да се превръщат в клетки от всеки тип в зависимост от средата, в която са поставени. Тяхното приложение в медицината става все по-широко за лечение на редица злокачествени и вродени заболявания.

Досега учените успяваха да получат стволови клетки от умбиликалната (пъпната) връв. Това обаче бе възможно само непосредствено след раждането. Някои от родителите на новородени деца запазват тези клетки в случай на нужда от лечение в по-късна възраст. Услугата е скъпа, но може да се окаже животоспасяваща за някои заболявания.

Това ново откритие дава обещаващи резултати, че стволови клетки могат да се откриват в тялото ни и в по-късна възраст. Наличието им в менструалната кръв може да се окаже ключът към лечението на редица заболявания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"