Станишев призова Цветанов да излезе от политиката

Станишев призова Цветанов да излезе от политиката
Сергей Станишев даде показания по скандала с подслушванията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цветанов използваше и използва до ден днешен МВР арогантно, тенденциозно в продължение на 4 години. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев, след като даде показания в Специализираната прокуратура, предаде БГНЕС. Станишев дава показания малко повече от час във връзка със сигнала, който самият той подаде до главния прокурор за нерегламентирани подслушвания в МВР.

На въпрос каква е разликата между вчерашния разпит на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и показанията, които Станишев даде днес, лидерът на социалистите каза, че по закон лично министърът на вътрешните работи отговаря за работата на служба СДОТО. Така той е персонално отговорен и няма филтри между него и ръководството на службата, заяви Станишев. Цветанов е отговарял за законосъобразното използване на СРС-тата от МВР.

„И носи най-малкото политическата отговорност, а съвсем вероятно и наказателна отговорност, ако има нередности“, каза Станишев. „Най-малкото, което Цветанов трябва да направи, е да излезе от политиката, от листите на ГЕРБ и от ръководството на предизборния щаб на ГЕРБ“, каза Станишев.

Той припомни, че прокуратурата вчера повдигна четири обвинения на служители в СДОТО, освен това констатациите на прокуратурата след проверката са, че 2/3 от информацията в неговия сигнал е достоверна. „Това е разликата, г-н Цветанов отговаря за това, а аз съм свидетел, който предоставя информация за начина, по който е получен сигналът“, конкретизира лидерът на БСП.

Той припомни още, че след проверката е станало ясно, че техниката за подслушване е била използвана по време, когато по официални документи трябвало да бъде в гараж. Друга констатация на прокуратурата, припомнена от Станишев, е, че е направен опит да бъде заблудена прокуратурата и да бъде възпрепятствана проверката, както и че е била заличена информация по насилствен път с отвертка.

За Станишев е важно да се изясни и проверката на прокуратурата да стигне докрай, за да каже кой е поръчителят. „Кой в България вярва, че служители на МВР, на СДОТО ще си правят някакъв частпром, особено по отношение на този доста обширен списък от лица, за които се твърди, че са подслушвани. Кой вярва на това“, попита риторично Станишев.

По думите на Станишев, прокуратурата в момента опитва да възстанови информация, която целенасочено и противозаконно е била унищожена. „Моето убеждение беше, че ако аз лично не внеса този сигнал и не обявя, че такава информация е налице и че тя е проверяема, не знам дали щеше да се стигне до проверката. Да, тя е безпрецедентна в съвременната история на България, защото и ситуацията е безпрецедентна“, каза Станишев, отговаряйки на въпроса дали съжалява, че не е уведомил по-дискретно прокуратурата и да се предотврати изтриването на информацията.

#Станишев #Цветанов #подслушване #следствие #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »