Инвеститори от Катар готови да развиват бизнес у нас

Инвеститори от Катар готови да развиват бизнес у нас
Вицепремиерът Захариева посочи, че български фирми няма как да бъдат изпълнители на проекта за метро в Катар, но те могат да участват като подизпълнители на основните изпълнители. Снимка: МРРБ
A A+ A++ A

Предложението катарските авиолинии да летят директно до София е било обсъждано на среща с представител на превозвача, съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, която днес се завръща от посещение в Катар. Информацията е на БНР.

„Моето посещение показа една приемственост с българската външна политика. Независимо кое правителство е на власт, дори и служебен кабинет, ние продължаваме това, което се започна преди няколко години, а именно, че държавата Катар е изключително важен партньор както в политически, така и в икономически план за България“, подчерта тя.

По думите й българското правителство вижда перспектива за развитие както за български фирми в Катар, така и за катарски инвестиции в България. „Това беше доста високо оценено от всички наши партньори в Катар, с които се срещнах, включително беше специално отбелязано и от заместник министър-председателя, също и от тримата министри, с които се срещнах“, допълни Захариева.

Тя е получила уверение, че българските строителни фирми, които вече са регистрирали компании в Катар, ще получат абсолютно еднакво третиране като всички други компании. „Това беше изрично мое настояване. Те ще имат възможност да участват в огромните по инвестиции проекти“, отбеляза вицепремиерът. Захариева посочи, че български фирми няма как да бъдат изпълнители на проекта за метро в Катар, но те могат да участват като подизпълнители на основните изпълнители.

Други проекти, в които биха могли да участват български фирми, са строителството на жилищни сгради, театри, болници, училища, кина. Тя е предложила България да изпрати свои експерти в областта на възобновяемите енергийни източници, тъй като Катар започва да мисли за развитие на сектора.

Вицепремиерът е предложила опита и на експертите ни за проекти в областта на енергийната ефективност. При срещите на Захариева в Катар са обсъждани и възможностите за катарските инвестиции в България, една от които е строителството на пътя Русе – Свиленград.

„Ние ще направим пълно инвестиционно проучване, пълен анализ. Той ще бъде представен на катарската страна. Те имат огромен интерес за развитието на този път. Този път е много важен за България и той е възможен чрез публично-частно партньорство с катарските ни партньори“, подчерта тя. Обсъждани са и други възможности за инвестиции в областта на туризма, здравеопазването, качеството на живот.

Катар има интерес към българските минерални води и българските храни. През юни в България ще дойдат експерти, които да видят на място конкретните проекти, които сме им предложили, изтъкна вицепремиерът.

#Екатерина Захариева #Катар #инвеститори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"