Гръцки банки набират капитали, за да се спасят

Гръцки банки набират капитали, за да се спасят
Гръцкият фонд за финансова стабилност (HFSF) е резервирал 50 млрд. евро от тройката международни кредитори за целта, но банките все пак трябва да съберат 10% от необходимия капитал сами от частни инвеститори. Снимки: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Четирите най-големи гръцки банки – Националната банка на Гърция (NBG), Юробанк, Алфа банк и Пиреос банк, трябва да привлекат капитал в размер на 27,5 млрд. евро, за да избегнат национализация, съобщава БГНЕС

Гръцкият фонд за финансова стабилност (HFSF) е резервирал 50 млрд. евро от тройката международни кредитори за целта, но банките все пак трябва да съберат 10% от необходимия капитал сами от частни инвеститори – условие за достъп до парите на тройката.

Юробанк ще бъде национализирана, а Пиреос банк ще се справи сама и ще остане частна, пише „Ведомости“.

Юробанк, която заема четвърто място по активи сред гръцките банки, се отказа от плановете да привлече капитал от частни инвеститори. Цялата необходима сума от 5,8 млрд. евро ще й бъде предоставена от Гръцкия фонд за финансова стабилност (HFSF), след което банката ще бъде национализирана.

В началото на април гръцките власти блокираха сливането на Юробанк с NBG.

ЕС и МВФ се опасяваха от размерите на обединената банка, която щеше да стане най-голямата банка в Гърция и в цяла Югоизточна Европа. Нейните активи щяха да надхвърлят 170 млрд. евро.

Юробанк притежава Българската пощенска банка, а NBG – Обединена българска банка.

Пиреос банк, втора по активи в Гърция, намери пари, като се съгласи да купи гръцкото дъщерно дружество на Banco Comercial Portugues - Милениум банк, и избегна преминаването под държавен контрол. Пиреос банк ще плати за Милениум 1 милион евро, а португалската банка обещава да купи новите акции на Пиреос на стойност 400 милиона евро.

Банката ще получи още 170 млн. евро от „Сосиете Женерал“, чиято гръцка дъщерна банка Geniki тя купи през есента на 2012 също за 1 млн. евро.

Пиреос се нуждае от допълнителен капитал в размер на 733 млн. евро. Банката не е заплашена да премине в държавни ръце, след като акционерите вече са одобрили емитирането на конвертируеми облигации на стойност 2 милиарда евро.

Въпреки това по облигациите трябва да се плаща 7% доходност, които банката иска да избегне и възнамерява да привлече необходимите й 733 млн. евро за сметка на емитиране на акции.

„Вече събрахме 570 млн. евро. Интерес имат както гръцки, така и чужди инвеститори. Смятам, че ще успеем“, заяви председателят на борда на директорите на Пиреос Махалис Салас.

#банки #Гърция #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »