Рекордна безработица в Испания и Германия

Рекордна безработица в Испания и Германия
В Германия безработицата също бележи рекордни стойности, но заразлика от Испания, тези стойности са рекордно ниски. Снимка: GETTY/ telegraph.co.uk
A A+ A++ A

Броят на безработните в Испания през декември достигна 4.42 милиона души, което е най-високото равнище на безработица от 1996 г. насам.

Данните за броя на регистрираните безработни за декември потвърждава влошаването на икономическата ситуация през втората половина от годината, обясниха от правителството, предаде АФП.

Миналата седмица новото дясно правителство на Испания оповести програма за намаляване на разходите с 8.9 млрд. евро и обеща да въведе още съкращения на разходите през новата година заради по-високия от очакваното дефицит тази година.

Премиерът Мариано Рахой, който пое премиерския пост неотдавна след победата на партията му над социалистите на парламентарните избори на 20 ноември, заяви, че е заварил бюджета в лошо състояние и че се налага да бъдат направени още съкращения, пише изданието, цитирано от „Медиапул“.

В Германия безработицата също бележи рекордни стойности, но заразлика от Испания, тези стойности са рекордно ниски.

Въпреки лекото покачване на броя на незаетите в Германия през декември изминалата 2011 г. остава годината с най-ниски нива на безработицата през последните 20 години.

През последния месец на 2011 г. безработните във федералната република са били 2.78 милиона, или с 67 000 повече от ноември, сочат данните на германската Агенция по заетостта.

Това покачване обаче е по-малко в сравнение с предишните години, отбелязва Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от „Дневник“.

За цялата 2011 г. безработицата е била 2.98 милиона, с 231 000 по-малко от предишната година, или 7.1% от населението. По-ниско ниво е било регистрирано през 1991 г.

„Германският пазар на труда се разви в положителна насока към края на 2011 г. Безработицата чувствително се понижи, броят на заетите и на хората, които се осигуряват пък значително е нараснал, а търсенето на персонал през цялата година беше високо“, заяви изпълнителният директор на агенцията Франк-Юрген Вайзе.

#Испания #Германия #безработица #Мариано Рахой #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"