Полицаи участвали в бандата, отвлякла Лара

Полицаи участвали в бандата, отвлякла Лара
10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо Лара, която бе отвлечена на 5 март тази година, бе освободена след 47 дни в плен и вече е при майка си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В бандата, отвлякла и върнала Лара на майка й, има действащи или бивши полицаи, твърдят криминалисти и експерти по сигурността след анализ на драмата с дъщерята на Евелин Банев-Брендо, която приключи щастливо преди 3 дни, съобщава „24 часа“.

Основните причини за съмненията им, че в престъпното деяние са намесени полицаи, са следните:

1. Нападението над Лара на 5 март се отличава с особена дързост. То е извършено по светло - пред дома на 10-годишното дете в квартал Бояна, със стрелба в район, който старателно се охранява поради близостта си с правителствената резиденция в Бояна. Това предполага, че бандитите са разчитали на полицейско покровителство.

2. Отвличането е добре подготвено и извършено след професионално наблюдение на обекта и преценка на ситуацията, при които личи почеркът на специалните служби. Детето е следено достатъчно дълго време, за да се установи кога и как отива на училище, как прекарва времето си през деня, когато е извън обсега на частната охрана в дома му. Мястото и часът на атаката са подбрани като по учебник от школата на МВР - рано сутрин, извън обсега на видеокамери, на просторен булевард, по който колата с похитителите и жертвата може да се измъкне с пълна газ.

3. Пребиваването на детето в плен е щадящо, не е травмиращо - позволено му е да гледа телевизия, да рисува, дадено му е да разбере, че има насреща си „добри чичковци, приятели на баща му, които го пазят“. Такова отношение към жертвата е нетипично за обикновени бандити. То издава и предварителна консултация с психолози, вещи в областта на тероризма.

4. Преговорите с майката се водят с активното участие на висши спецченгета и хора от ръководството на МВР, които привличат за сътрудничество журналисти - да публикуват интервюта с майката и така да установят връзка между нея и похитителите. За бандитите това е очевидно, но не реагират. Това е точно обратното на обичайното поведение на похитителите, които забраняват на близките на жертвата да влизат в контакти с полицията.

5. Почти ежедневната размяна на есемеси между майката Моника и мъчителите на дъщеря остава сякаш незабелязана за органите на реда. Много пъти, случайно или нарочно, е пропусната възможността да се локализира мястото, откъдето се обаждат злодеите и да се проведе акция по залавянето им.

6. Начинът на връщането на момиченцето също подсказва полицейски знания, умения и навици. Избран е ден и час - по тъмно в неделя, когато почти няма пешеходци и коли. Детето е оставено на 50 м от полицейско управление с указание да иде там. Мястото е достатъчно близо, за да не му се случи нещо по пътя, и е в онзи диаметър от около 1 км около РПУ-то, където, както ченгетата добре знаят, няма полицейски постове и патрули.

7. Докато Лара беше в неизвестност, МВР подаваше на медиите неофициална информация, че отвличането било дело на колумбийци. Това приличаше на акция за отвличане на общественото внимание от домораслите извършители.

8. В контролираните от МВР интервюта майката на Лара разкрива всякакви подробности от своя бит и имотно състояние в откровени преговори за пари. А после старателно мълчи за това как е предала спазарената сума на бандитите. Това поражда предположение, че за детето може и да не е платено. То разколебава версията, че става дума за класическо отвличане за откуп - още повече че това е версия, която спецченгета, иначе мълчаливи, се опитват всячески да налагат и популяризират.

#полицаи #Лара #Лара Банева #Евелин Банев #Брендо #МВР #отвличане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"