Семействата на загиналите на Черния Великден съдят България в Страсбург

Семействата на загиналите на Черния Великден съдят България в Страсбург
Семействата на загиналите отбелязаха втората годишнина от касапницата на пътя в Симеоновград с откриването на мемориален комплекс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Семействата на убитите в трагичната катастрофа на Великден в Симеоновград през 2011 г., когато на път за църквата загинаха 6 местни тийнейджъри, възнамеряват да съдят държавата в Страсбург, съобщава „Стандарт“.

Те са готови да дадат страната ни на съд, ако виновниците за нелепата гибел на децата им не получат присъдите, които заслужават, заяви Трифон Трифонов, баща на едно от загиналите навръх Възкресението деца.

Данаил Георгиев, шофьорът на опела, който блъсна децата, беше осъден от Хасковския окръжен съд на 12 години затвор и лишаване от правото да управлява кола за 15 години, а братовчед му Живко Желев – на 10 години зад решетките и 13 години без книжка.

По-късно обаче Пловдивският апелативен съд намали ефективната присъда на Живко с три години.

Присъдите на двамата са „козметични за масови убийци“ смятат роднините на загиналите деца.

По тази причина, ако Върховния съд на България потвърди решението на Апелативния, хората отиват в Страсбург, дадоха клетва родителите по време на панихидата в памет на децата си.

Те отбелязаха втората годишнина от касапницата на пътя в Симеоновград с откриването на мемориален комплекс, за построяването на който държавата отпусна 10 000 лв., а останалите необходими средства бяха събрани от дарители.

„Той трябва да послужи като предупреждение за шофьорите и да е знак до какво може да доведе самонадеяността на пътя“, обявиха родителите.

В Симеоновград пристигнаха и десетки семейства на убити в катастрофи деца от София, Варна, Бургас, от селата Заменосец и Първомай и Петрич, за да ги подкрепят в мъката и каузата им.

#Симеоновград #загинали #катастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници