„Фигаро“: България – задънена улица за най-бедните мигранти

„Фигаро“: България – задънена улица за най-бедните мигранти
Понякога България се превръща в задънена улица за търсещите убежище. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

От Le Figaro, превод: БТА (със съкращения)

Членка на Европейския съюз, но не и на шенгенската зона, България е само транзитна държава за нелегалните мигранти.

Всички, които са подслонени в центъра за настаняване към агенцията за бежанците, се оплакват от теснотията, напрежението в отношенията с охраната и разнебитеното оборудване.

Те обаче са свободни да идват и да си отиват за разлика от центровете в Любимец и Бусманци, където настаняват и определените за експулсиране.

„Всички чужденци, търсещи убежище в България, са бедни, а и малко объркани, при това страната рядко е крайна цел за тях“, каза Илиана Савова от Българския хелзинкски комитет.

Според самите бежанци единственото предимство на България са ниските цени и възможността лесно да преминат границата с Турция.

Неназован служител от отдела по миграцията в българското вътрешно министерство посочи, че каналджиите рядко искат над 1000 евро, понякога за да покажат пътя на цяло семейство нелегални.

Приютени от Националната агенция за бежанците споделят, че за преминаване в Гърция - страна от шенгенската зона, им искали до пет пъти повече.

Понякога България се превръща в задънена улица за търсещите убежище. Молби подават близо хиляда души годишно – главно афганистанци, иракчани, арменци и иранци, а отскоро и африканци.

Най-много 10% получават политическо убежище, а останалите понякога с години се лутат из лабиринтите на местната бюрокрация, преди да се решат да заминат – най-често пак нелегално – в посока Западна Европа.

Несъвършенството на законите – един кандидат например може да подава молби неограничен брой пъти, а също и недостатъчната административна организация спомагат в България да се формира общност от хора без документи – с изтекъл срок за пребиваване в страната. Те живеят на групи, понякога се нанасят самоволно в безстопанствени жилища.

Повечето работят „на черно“, други се занимават с дребни далавери, някои стават наркомани и клошари.

Мигрантите, пребиваващи в България, обаче я наричат „хубава страна“ въпреки несигурните условия за настаняване, ниската минимална заплата и тежките понякога погледи на местните жители, пише изданието.

„Те казват, че са оставили зад себе си „един ад“ и се опитват да ни убедят, че искат трайно да се настанят в най-бедната страна от ЕС. При все че лицата им светват, щом споменеш за Париж, Лондон и Амстердам...“

#България #Шенген #Европейски съюз #ЕС #мигранти #Български хелзинкски комитет #Западна Европа #обежище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »