Яне Янев: Държавата е ощетена в особено големи размери заради износ на ток на безценица

Яне Янев: Държавата е ощетена в особено големи размери заради износ на ток  на безценица
Яне Янев с нови разкрития за търговията с ток. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първото досъдебно производство, което е било прекратено и по сигнал на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта възобновено, касае съществуващ обръч от фирми – чужди и наши, около НЕК, които извършват износ на електрическа енергия със съседни на България страни на необосновано ниски цени, заяви председателят на РЗС Яне Янев.

„В резултат на това НЕК и респективно държавата е била ощетена в особено големи размери. Сигналът още тогава е препратен по компетентност до Софийска градска прокуратура и възложен по реда на случайния принцип на прокурор Пламен Панайотов, сега съдия в Специализирания апелативен съд. Прокурор Панайотов тогава възлага на Главна дирекция на МВР „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ проверка по случая“, уточни Янев в интервю за агенция „Фокус“.

Лидерът на РЗС уточни, че след извършена основна и няколко допълнителни проверки от МВР прокурор Панайотов е приел, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление и е образувал досъдебно производство срещу длъжностни лица от НЕК за престъпление по служба, и по-точно по член 282 ал. 1 от Наказателния кодекс.

„В постановлението за образуване е записано, че износът на електрическа енергия от НЕК за периода 2004-2007 г. е ставал преимуществено от швейцарската фирма EFT, на която за посочения период са продадени 8 845 942 000 киловат часа на обща стойност 320 млн. евро. Тогава прокурор Панайотов през 2009 г. назначава тройна комплексна съдебно-техническа оценителска експертиза, като поставя 13 конкретни въпроса за изясняване от следствието. На основание на заключението на експертизата и събраните доказателства прокурор Панайотов преквалифицира извършеното деяние, като постановява наказателно производство да се води за по-тежко обвинение, а то е умишлена безстопанственост и престъпление в особено големи размери, представляващо особено тежък случай“, каза Яне Янев.

#Яне Янев #РЗС #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници