И агнето цяло, и българинът гладен
Всички знаем, че по традиция около празниците в България цените на основните продукти скачат, вместо да е обратното.
Разбира се, по Великден агнешкото, яйцата и козунакът поскъпват до такава степен, че трапезата остава оскъдна.
По последни данни излиза, че от кланицата до магазина агнешкото месо поскъпва три пъти и достига 15 лева за килограм.
В тази ситуация се получават два варианта – изнасяме собственото месо и яйца за съседна Турция, а от Македония и Румъния купуваме по-евтино месо.
Все се усвояват евросубсидии, за да се предпази родното производство, и все чужди храни ядем.
В повечето случаи българинът предпочита да купи агнешко колкото да спази традицията, пък какво значение има дали агнето е примерно от Нова Зеландия?
Колкото и да ни убеждава земеделският министър, че цените на яйцата и агнешкото няма да поскъпват, българинът пак си остава гладен, а агнето си стои цяло. Както в онази поговорка. Защото няма кой да го купи...
Още по темата:
- » Възкресете традицията: Боядисване на яйца с естествени съставки
- » Колко ще ни струват козунаците в страната преди Великден
- » Кои са зоните с висок риск от земетресения у нас?