Ковачки ще плаща 420 000 лв. на държавата

Ковачки ще плаща 420 000 лв. на държавата
Дружеството е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, който през април миналата година бе осъден условно на три години за неплатени данъци за близо 16 млн. лв. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Окръжният съд в Перник нареди въгледобивното предприятие „Мини открит въгледобив“ ЕАД да плати на държавата 423 703,52 лв. концесионно възнаграждение.

Дружеството е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, който през април миналата година бе осъден условно на три години за неплатени данъци за близо 16 млн. лв., предаде bTV.

Сумата, която магистратите в Перник са присъдили в полза на държавата, е дължима за второто шестмесечие на 2009 г. и първото полугодие на 2010 г. на основание концесионен договор от 2003 г. В нея влиза законната лихва върху двете главници, считано от датата на предявяване на иска.

В края на януари миналата година енергийното министерство предяви иск за 657 239 лв. към „Мини открит въгледобив“ за забавено плащане на концесионно възнаграждение.

Според договора между ведомството и дружеството на Кавачки то трябваше да изплаща на всеки шест месеца възнаграждение, равняващо се на процент от реализираните доходи.

Пернишкият окръжен съд отхвърли иска за заплащане на концесионно възнаграждение за второто полугодие на 2009 г. за разликата до пълния предявен размер, както и претенциите за заплащане на лихва за забава като неоснователни и недоказани. Пернишката мина трябва да плати и направените разноски по делото.

Решението на съдиите от Перник може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в София.

#Перник #Окръжен съд #Христо Ковачки #фирма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"