Бензинджии натиснаха Дянков

Бензинджии натиснаха Дянков
Собствениците на малки и средни бензиностанции ще търсят съдействието на държавата, защото нямат финансовата възможност сами да изпълнят изискването за монтиране на нивомерни системи. Снимка: cross.bg
A A+ A++ A

Собствениците на малки и средни бензиностанции ще търсят съдействието на държавата, защото нямат финансовата възможност сами да изпълнят изискването за монтиране на нивомерни системи.

„Настояваме за диалог с финансовия министър Симеон Дянков или до 31 март т.г., когато изтича срокът за монтиране на нивомерни системи в обектите ни, затваряме над 2000 от общо 3000 малки бензиностанции заради невъзможността да изпълним финансово изискването на НАП“, заяви на брифинг Динко Дедев от Гражданско обединение „Малки и средни бензиностанции“, предаде БГНЕС.

Темата е свързана със срока за монтиране на новите измерителни системи в бензиностанциите. На този етап от сдружението не се готвят за протести, а дават гласност на проблема и търсят диалог.

Ивайло Николов, председател на гражданското обединение, заяви, че тези устройства ще им струват 3000 лв., но заедно с монтажите и другите неща по разчет ще им излезе към 20 000 лв. разходи, в които не се включва годишната поддръжка.

Според него единственото решение е да се удължи срокът поне с 1 г. за монтиране на тези системи. Той е сигурен, че през това време ще се появят конкурентни фирми доставчици и цената ще падне в пъти.

„Изискването за монтирането на тези нивомерни системи е непостижимо, непосилно и невъзможно за малките бензиностанции, тъй като значителна част от тях работят на загуба“, заявиха собствениците им от сдружението.

„Средният процент на печалба от работата на една бензиностанция от нашия тип е 3.8% от оборота, при положение че средно той е 250 000 лв. на година“, уточни Николов.

„В този случай база за конкуренция няма. Вносителят е един, сроковете са кратки“, поясниха от сдружението.

„Има оферти и от други фирми, които могат да предложат нивомерни системи. В момента се предлагат американски, германски и др., но имаме уверения, че и български производител разработва уредите и може да ги достави на доста по-ниска цена, разликата ще е в пъти. Това е фирма „Тантекс-90“ ЕООД и „Датекс“, но втората компания няма да успее да се вмести в сроковете“, посочи Дедев.

Още по-обезпокоително за собствениците на малки бензиностанции е, че условието е те да заплатят предварително 80% от цената на измервателната система.

„Не сме против контрола и нивомерните системи, но защо трябва да ги изплащаме ние“, питат те.

„Живеем в тежка икономическа криза и се надяваме правителството да помисли за малките бензиностанции, които са в покрайнините и малките населени места, затова предлагаме диалог“, посочи Дедев.

#Николов #председател #Ивайло Николов #Министър на финансите #финансов министър #Дянков #Симеон Дянков #бензиностанции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"