„Фигаро“: Шефът на антимафията в България отстранен заради корупция.

„Фигаро“: Шефът на антимафията в България отстранен заради корупция.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Превод: БГНЕС

 

Корумпирана полиция чак до ръководството, безчестни политици и млад полицай идеалист, прогонен от по-висшестоящите, малко след като се внедрява в мафиотска групировка в София...

От две години сериалът "Под прикритие" се радва на огромен успех в България. Може би защото в очите на зрителите този трилър резюмира двадесетте години на "икономико-мафиотски преход.

Но от няколко дни реалността надминава измислицата. Страната се намира в разгара на предизборната кампания след оставката на консервативното правителство на Бойко Борисов на 20 февруари. Изборите са планирани за 12 май, но голямото говорене вече започна. В края на март лидерът на социалистите Сергей Станишев връчи на прокуратурата дебела папка, съдържаща според него всички доказателства за "български Уотъргейт" – вътрешният министър извършил стотици незаконни подслушвания на членове на опозицията, бизнесмени и журналисти. Назначеният от подалото оставка правителство главен прокурор Сотир Цацаров трябваше да признае, че "две трети" от обвиненията са "верни". Много висшестоящи служители на полицията бяха уволнени.

На 17 април компроматната война мина на по-високо ниво – много журналисти получиха документи на контраразузнаването, поставящи под съмнение почтеността на Станимир Флоров, директор на Генерална дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Представен като "дясната ръка" на Цветан Цветанов, в момента председател на предизборния щаб на партията на Борисов, Флоров е бил обект на няколко разследвания за корупция през 90-те години на миналия век. Той си затварял очите в замяна на подкупи относно канали, контролирани от граждани на Близкия Изток в България.

Като тежък удар срещу Флоров бившият му началник във вътрешното министерство Богомил Бонев потвърди, че документите са достоверни. Срещу Флоров започна разследване и той беше отстранен от поста си.

"Изненадан съм и съм смутен от обвиненията срещу него", допълни той. Цветан Цветанов защити "професионализма" на своя подчинен, като припомни ангажимента му в борбата срещу "Октопода", превърната в "приоритет номер едно" от правителството, което дойде на власт през 2009 г.


#София #Сотир Цацаров #България #Сергей Станишев #Цветан Цветанов #Богомил Бонев #Станимир Флоров #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"