„ЛУКОЙЛ“: Танов упражнява административен произвол

„ЛУКОЙЛ“: Танов упражнява административен произвол
A A+ A++ A

Решението за отнемане лиценза на „ЛУКОЙЛ България“ ЕООД представлява следваща стъпка в продължаващия административен произвол, упражняван от страна на директора на АМ Ваньо Танов спрямо „ЛУКОЙЛ България“. Това се казва в изявление на „ЛУКОЙЛ България“ във връзка с решението на Агенция „Митници“ да отнеме лиценза на „ЛУКОЙЛ България“ ЕООД.

През октомври 2012 г., без мотиви, предварителни консултации, оценка и техническа експертиза, Агенция „Митници“ прави специална промяна в Наредба №3, отнасяща се по същество единствено до „ЛУКОЙЛ България“ ЕООД, според която, освен вече съществуващите, приети от АМ и предаващи данни към нейната система измервателни средства, изисква монтиране на допълнителни измервателни системи по протежение на продуктопровода, свързващ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас, с петролните бази в Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиянци. Тяхното внедряване изисква както значителна финансова инвестиция, така и огромна по обем техническа работа, за изпълнението на която е определен изключително кратък срок от само 6 месеца – обстоятелства, потвърдени в заключенията на междуведомствената експертна работна група за анализ на проблемите по прилагането на ЗАДС, създадена от правителството в края на 2012 г. В противовес на тези заключения, през март т.г. Агенция „Митници“ оставя без последствие и отговор мотивираното искане на дружеството за издаване на акт за съответствие, заявяват от „ЛУКОЙЛ България“.

Въпреки сериозните по обем капиталовложения и почти невъзможните срокове за въвеждане в експлоатация на исканите допълнителни устройства, „ЛУКОЙЛ България“ вложи максимални усилия, за да изпълни изискванията на чл. 35а от Наредба №3 на АМ. От 10 до 19 април, с 5 последователни писма до директора на Агенция „Митници“, дружеството постоянно уведомява агенцията за извършената дейност и настоятелно призовава да бъдат изпратени митнически служители, които да направят физическа и документална проверка на новоизградените устройства и да ги одобрят, каквито са разпоредбите на нормативната уредба. Вместо да спази нормативните изисквания, Агенцията отказва да изпълни задълженията си за проверка на новите контролни точки, като с това нарушава административната процедура, поясняват от „ЛУКОЙЛ България“. Според тях днешното решение на директора на АМ е поредното доказателство за административния произвол, налаган от Агенция „Митници“ спрямо дружествата от групата „ЛУКОЙЛ“ в България.

БГНЕС припомня, че с решение на директора на Агенция „Митници“ от днес, 22 април 2013 г., е отнет лицензът, издаден на лицензирания складодържател „Лукойл България“ ЕООД, за управление на данъчен склад с адрес „Продуктопроводи – продуктопровод от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци“. Решението е на база извършените проверки за съответствие на средствата за измерване и контрол в данъчния склад на изискванията на Наредба № 3. На 31 март 2013 г. изтече срокът, в който „Лукойл България“ ЕООД трябваше да приведе дейността си в съответствие с изискванията на Наредба № 3. До тази дата трябваше да бъдат монтирани средствата за измерване и контрол на местата за въвеждане и извеждане на енергийни продукти във и от нефтопровода към или от прилежащите му складови бази, част от данъчния склад. Преди седмица Агенция „Митници“ уведоми „Лукойл - България“ ЕООД, че поставените уреди не предават данни към информационната система на Агенцията и че е установено несъответствие между данните в регистъра и складовата наличност. Преди това проверка на Митница „Столична“ на място установи, че в една от базите на „Лукойл България“ ЕООД няма монтирани средства за измерване и контрол, а в друга те не са свързани.

Решението е връчено на „Лукойл България“ ЕООД и съгласно ЗАДС подлежи на предварително изпълнение. Решението може да бъде обжалвано пред съда. Междувременно на 19 април 2013 г. Агенция „Митници“ уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, че Актът за съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове на данъчен склад Нефтопристанище Росенец е издаден на 11 април, без да се известни констатираните по-късно обстоятелства. От Агенция „Митници“ припомниха на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, че срокът за привеждане в съответствие с изискванията на Наредба № 3 на данъчен склад Нефтопристанище Росенец е 1 юни 2013 г. и информираха за случая президента на ОАО „Лукойл“ Вагит Алекперов.

От „Лукойл“ излязоха вчера със становище, че ръководителят на Агенция „Митници“ продължава своя кръстоносен поход срещу най-голямата компания в България, като използва всеки повод, включително своята и на служителите си некомпетентност, за да нанася удар върху името и престижа на компанията без всякакви основания. От компанията съобщиха, че са сигнализирали министъра на финансите.

#Лукойл #Танов #лиценз #митници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"