Магистрала „Тракия“ готова през лятото?

Магистрала „Тракия“ готова през лятото?
„Надявам се тази година магистрала „Тракия“ да е готова и да може да се ходи по-лесно и по-бързо на море“, каза министър Павлова. Снимка: politika.bg
A A+ A++ A

Строежът на магистралите остава приоритет и продължава активно, а съботаж от страна на археолозите няма, обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„Надявам се тази година магистрала „Тракия“ да е готова и да може да се ходи по-лесно и по-бързо на море. Плануваме до 1 юли да са готови и Лот 2 и Лот 3 и част от Лот 4 в частта до петолъчката на Ямбол. Това е наш основен приоритет, за да може това лято поне до Ямбол трафикът да е абсолютно обезопасен, а надявам се, и продължението“, каза пред bTV  министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя уточни, че активно се работи и по другите пътища.

„Работим първо в така наречената „тапа“ на Околовръстното в София до гара Яна. Разбира се, в момента не е пикът на строителния сезон, но напролет ще възстановим дейностите там, тъй като това е изключително важен участък“, обясни Павлова.

По думите й другият важен участък, по който се работи, е Шумен–Белокопитово.

„Магистрала „Хемус“ остава основен приоритет за следващия програмен период, когато до Велико Търново ще бъде изцяло магистрала, а от Велико Търново до Шумен ще бъде скоростен път“, отбеляза министър Павлова.

Що се отнася до скандала с археолозите, министърът коментира, че се надява спъването на работата по пътищата да не е умишлено.

„Това, което се случи, беше натрупване на факти, които ни притесниха, че има нещо. Трасетата за тези магистрали са планирани още през 80-те години. На участъка Шумен–Белокопитово има правени проучвания 22 години“, подчерта Павлова.

„Агенция „Пътна инфраструктура“ като възложител е направила всичко възможно, за да бъдат направени предварителни проучвания по време на идейния проект, при техническия проект имаме потвърждение, че можем да строим, започва строителството и изведнъж изниква нуждата от разкопки“, коментира още Павлова и уточни, че това означава втори път да се плати за едно и също нещо.

По думите й същата е ситуацията с Лот 1 на магистрала „Струма“, както и на магистрала „Марица“.

„Не мисля, че може да се говори за политически саботаж. Моето притеснение е да не платим два пъти“, заяви Лиляна Павлова.

„Трябва да усвоим стотици милиони. Нормално е държавата да защити паметниците на културата, от друга страна, виждаме как трябва да платим два пъти“, добави тя.

#разкопки #археолози #„Марица“ #„Струма“ #„Хемус“ #министър #министърът на регионалното развитие и благоустройството #Лиляна Павлова #магистрала „Тракия“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"