Плевнелиев: Затягаме контрола по пътищата

Плевнелиев: Затягаме контрола по пътищата
A A+ A++ A

През 2008 г. трагично загиналите по нашите пътища бяха 1108 души. През 2012 те са 601 души, два пъти по-малко – това е изключително постижение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си при връчването на 260 таблета на служители на Пътна полиция по проект за електронизация, предаде БГНЕС.

Проектът е започнал в края на 2012 и ще приключи в края на тази година. В днешния ден ще бъдат раздадени 122, а до края на седмицата 260 таблета. Контролът не само че се затяга, а и става все по-ефективен, въвеждат се модерни системи, за да работим по европейски, подчерта президентът.

Имаме стратегия за ефективен контрол и въвеждане на модерни технологии и по този начин ще бъдат спасени много човешки животи. Аз наистина подкрепям усилията на всяка институция да става все по-ефективна и полезна, добави той. Нашата полиция вече има и нов инструмент в укрепването на държавността. Ще въведем и тъй наречените тол системи за тези, които ползват пътищата, както е в Европа. Благодаря, че помагате на хората, за да са по-малко гишетата и все повече онлайн услугите.

На връчването на таблетите присъства и министърът на вътрешните работи Петя Първанова. Таблетите ще бъдат на разположение на Пътна полиция и това е част от проекта за въвеждане на съвременно технологично оборудване и за намаляване на нивото на аварийност по пътищата и за реална превенция на нарушенията. С тези таблети ще могат да се правят проверки в реално време на данни – регистрационен номер на МПС-то, на марката, на модела, на гражданската отговорност, валидността на свидетелството на МПС, неплатени глоби и др., обясни началникът на ГД „Национална полиция“ Ангел Антонов.

Повишаването на безопасността по пътищата е сред водещите приоритети на МВР, заяви в приветствието си вътрешният министър Петя Първанова. Устройствата за дистанционен достъп в системата ще намали рискът от ПТП и от корупционни практики, потвърди тя.

#Плевнелиев #КАТ #Пътна полиция #безопасност #таблети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »