КЗК: Манипулират се търгове за обществени поръчки

КЗК: Манипулират се търгове за обществени поръчки
КЗК вече има няколко решения, с които констатира подобно тръжно манипулиране, но всички те се обжалват пред ВАС. „Снабдяването с доказателства, които да разкрият един такъв картел, е много трудно“, обясни председателят на КЗК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Манипулирането на търговете за обществените поръчки започна да преобладава особено през последните години“, заяви председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов, цитиран от БГНЕС.

Тръжното манипулиране е вид картел, с който участниците манипулират търга по отношение на оценката, по отношение на стойността на поръчката или по отношение на това кой да бъде избран и как да бъде изпълнен самият договор за обществената поръчка. Много често са налице съмнения за това, че едно такова картелно споразумение в търг за обществена поръчка понякога става със знанието или прякото участие и на възложителя, обясни Николов.

КЗК вече има няколко решения, с които констатира подобно тръжно манипулиране, но всички те се обжалват пред ВАС. „Снабдяването с доказателства, които да разкрият един такъв картел, е много трудно“, обясни председателят на КЗК.

КЗК и Върховната касационна прокуратурата подписаха днес споразумение за сътрудничество. Очаква се работна група от експерти на КЗК и на прокуратурата да подготви опорни точки за стартиране на дискусия за това дали трябва да има наказателна отговорност за участниците в картелите.

В част от страните от ЕС от дълги години участието в картелни споразумения представлява престъпление от общ характер, коментира Николов. „Споразумението с Комисията за защита на конкуренцията е от ключово значение за прокуратурата. Именно сега е моментът държавните институции да обединят усилията си за подобряване на жизнения стандарт на хората. Комисията за защита на конкуренцията има експертиза, която ще е от полза на прокуратурата. Надяваме се в най-скоро време това споразумение да даде резултати“, заяви зам.-главният прокурор Камен Михов, след като подписа от страна на прокуратурата споразумението.

#Петко Николов #КЗК #обществени поръчки #търгове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"