Откриха огромна късноантична сграда в Черноморец

Откриха огромна късноантична сграда в Черноморец
Бронзов канделабър от ІV-V век беше едно от най-големите открития през миналата година край Черноморец Снимка: Национален исторически музей
A A+ A++ A

Националният исторически музей започва тази седмица археологическия сезон, съобщиха от музея за БГНЕС. На крепостта Акра в град Черноморец доц. д-р Иван Христов, зам.директор на НИМ работи с екипа си още от уикенда и вече е попаднал на огромна късноантична сграда с неясно засега предназначение, разположена в центъра на оградената от крепостните стени площ.

Д-р Кръстина Панайотова и д-р Методи Даскалов започват разкопките на големия античен и средновековен град Урдовиза, разположен на полуостров в град Китен. През миналата година археолозите разкопаха крепостните стени на провлака на древния град, които неочаквано се оказаха запазени на доста голяма височина.

Паралелно продължават и консервационните работи, както на Акра и Урдовиза, така и в Созопол. В Созопол вече частично е реставрирана стена, а сега усилията се прехвърлят върху кула на северния бряг на полуострова. А също така и на църквата "Свети Николай Чудотворец" (църквата, край която бе открито погребението на т.н. созополски вампир), храма на Приап и римската баня, открити през миналото лято, есен и зима. Целта е след месец обектите да бъдат използвани за културно-исторически туризъм.

#археология #откритие #Акра #Урдовиза #Созопол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"