Лиляна Павлова: Можем да произвеждаме до 40% от потребностите ни от природен газ

Лиляна Павлова: Можем да произвеждаме до 40% от потребностите ни от природен газ
Според Павлова трябва да поставим като приоритет енергийната ефективност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България има реална възможност сама да добива до 30-40% от потребностите си от природен газ, но цената на тока не може да бъде намалена в големи размери веднага, заяви водачът на листата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова на среща със симпатизанти в Oбщина Аксаково.

"Анализите показват, че добивът на природен газ може да се увеличи в рамките на 3-4 години", каза Павлова, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Тя не се ангажира с обещание за намаляване цената на тока в големи размери, но обеща да се преразгледа енергийният микс, от който зависи цената на електроенергията.

"Първата стъпка е да се направи реформа на енергийните дружества. Специално за Варна има два важни сектора – проектът Южен поток и добивът на газ от Черно море. И двата проекта ще спомогнат за разкриване на работни места, за съживяване на икономиката в региона", обясни Павлова.

Газът от Черно море щял да бъде с около 30-40 на сто по-евтин от този, който внасяме. Така би трябвало да паднат и битовите сметки.

Според Павлова трябва да поставим като приоритет енергийната ефективност.

"Енергийната ефективност не е красиво пожелание, но с нея се намалява до 40-50, а някъде и до 70 на сто от разходите за отопление и осветление, посочи Лиляна Павлова. Тя посочи, че програмата за енергийна ефективност ще обхване и еднофамилните къщи. Върху тях ще може да се монтират ВЕИ на покривите и хората ще могат да си произвеждат сами и по-евтин ток, а пък държавата ще изкупува произведеното над потреблението им", уточни бившият министър.

#Лиляна Павлова #избори #природен газ #Варна #Аксаково #цена на тока #енергийни дружества

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"