Иван Станков: Едва 10% от предлаганите плодове и зеленчуци са български

Иван Станков: Едва 10% от предлаганите плодове и зеленчуци са български
Според проф. Станков, една от причините за това е малкият процент на сдружаване между фермерите, което „е и една от препоръките на ЕС, и добър вариант за влизане на нашите производители в търговските вериги". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Едва 10% от предлаганите в търговските вериги плодове и зеленчуци са български, което е много малък процент, заяви Министърът на земеделието и храните, проф. Иван Станков, съобщи „Стандарт".

Според него една от причините за това е малкият процент на сдружаване между фермерите, което „е и една от препоръките на ЕС, и добър вариант за влизане на нашите производители в търговските вериги".

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма, Асен Василев, смята, че търговските вериги трябва да започнат да вкарват повече български стоки, а от своя страна - българските производители да видят какво се търси на пазара, така че да могат по-добре да го реализират.

На въпроса дали има възможност веригите да предлагат преференциални условия за родните производители Василев обясни, че според него те трябва да са абсолютно еднакви за всички производители от ЕС.

„Това са нашите партньорски задължения. Въпросът е те да бъдат честни и равнопоставени. За да не може по-големите по някакъв начин да извиват ръцете на по-малките", каза Василев.

Според него, в този процес е важно търговците и веригите да седнат и да се разберат, защото по-добре е да се намери решение по пътя на преговорите, вместо да се тръгва по тежък административен път и санкции.

В събота, Министърът на икономиката, енергетиката и туризма, Асен Василев и Министърът на земеделието и храните, Иван Станков, участваха в първата среща изложение в подкрепа на българския бизнес.

#Иван Станков #земеделие #български продукти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"