Борисов: България да спести 3 млрд. лв. за стари дългове

Борисов: България да спести 3 млрд. лв. за стари дългове
Борисов посрещна новата 2012 г. в кабинета си в компанията на двама сираци – републикански шампиони по бокс. Снимка: 24chasa.bg
A A+ A++ A

България трябва да спести около 3 млрд. лв. тази година, за да може да си плати дълговете по проекта „Белене“, за влаковете „Сименс“, „Водното огледало“ в Кърджали и еврооблигациите, каза Бойко Борисов в новогодишната нощ.

„Трябва да платим еврооблигациите на Велчев. Догодина по това време трябва да сме заделили още млрд. и половина. Така че, ако си представим държавата като едно семейство, като си пожелаваме сега Нова година, трябва 3 млрд. да спестим тази година отгоре, за да ги платим за стари дългове“, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю, проведено в новогодишната нощ и излъчено днес по БНТ.

Борисов посрещна новата 2012 г. в кабинета си в компанията на двама сираци – републикански шампиони по бокс.

Относно проекта „Белене“ Борисов отсече, че не може един толкова голям и скъп проект да се подписва „на коляно, в пиано бар, а трябва да се изпипа от всички страни“.

Според него подписването на този договор е „все едно да се ожениш днес и чак догодина да спиш с жена си“. Не са били ясни нито цената на Белене, нито цената на тока от централата.

„През 2012 г. ще пуснем обекти, за които само сме си мечтали в изминалите десетилетия“, каза още премиерът.

„Пенсионната реформа, която стартирахме, ще даде резултат през 2015 г. и това е една дългосрочна цел“, обясни той.

Борисов очерта и основните задачи, които правителството трябва да изпълни през новата 2012 г., а именно:

„Да продължи финансово-икономическата стабилност в страната, да усвоим 4-4.5 млрд. от европейските програми, лятото да пуснем вече цялото метро с Ларгото и с всичките прилежащи части, цялата Южна дъга с естакадите, магистрала „Тракия“, до Петолъчката. И дано времето е добро, може до края на сезона да я вържем цялата“.

Сред другите му планове са голямата естакада в „Меден рудник“ в Бургас, „Дунав мост-2“ и жп линиите София–Свиленград, Пловдив–Бургас. Премиерът обеща също електронното правителство да влезе в сила до 6-7 месеца.

#електронно правителство #магистрала „Тракия“ #еврооблигации #„Сименс“ #„Белене“ #дългове #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"