Съд „Антимафия“ почва работа от днес

Съд „Антимафия“ почва работа от днес
„Възможно е едно дело да приключи за няколко месеца, но много зависи от това колко дела ще постъпят, когато Специализираният съд заработи“, каза още Ушев. Снимка: monitor.bg
A A+ A++ A

Новосъздадени специализиран съд и прокуратура, които ще се борят с организираната престъпност, започват работа от днес.

Това са първоинстанционният и апелативният съд, първоинстанционната и по-горната спецпрокуратура, които ще разглеждат дела за отвличания, убийства, контрабанда, наркоразпространение, както и подкупи, припомня БТА.

Но част от магистратурите ще започнат първия си работен ден с непопълнен състав. Ръководителите на двете спецпрокуратури Борислав Сарафов и Светозар Костов искат дори увеличаване на щата на двете звена.

По два отдела ще има във всяка прокуратура – криминален и стопански. А по всяко дело ще се явяват по трима прокурори – по двама от първоинстанционната и един от спецапелативната. Така по-висшият прокурор ще довършва делото си на втора инстанция в съда.

Очаква се през следващите дни от цялата страна в новите структури плавно да започнат да постъпват приключените дела, свързани с престъпления на организирани престъпни групи, предаде БНР.

Според предварително обявените прогнози става дума за 70-80 разследвания, по които вече е бил изготвен обвинителен акт, но не е било насрочено съдебно заседание.

В пъти повече пък са неприключените досъдебни производства за организирана престъпност, които след края им също ще пристигнат в София.

Още около 350 са незавършените все още от прокуратурата разследвания, които също плавно ще дойдат в новите звена, но след приключването им.

Статистиката сочи, че делата, които ще са от компетенцията на спецобвинителите след 1 януари, през 2008 година в цялата страна са били 135, през 2009 – 172, през 2010 – 209.

„Предизвикателството пред мен е този съд да заработи и да отговори на очакванията на обществото за справедлив, ефективен, компетентен и принципен съд“, посочи веднага след избора си за председател на спецсъда Георги Ушев.

„Не поемам този пост с нагласата да водя битки с когото и да било и не очаквам да има политическа намеса в работата на съда“, подчерта той.

Председателят на Специализирания съд изрази увереност, че всеки съдия ще взема решенията за делата професионално по доказателствата. Според него в закона има предпоставки процесите да приключват по-бързо.

„Възможно е едно дело да приключи за няколко месеца, но много зависи от това колко дела ще постъпят, когато Специализираният съд заработи“, каза още Ушев.

„Вземането на справедливо решение обаче е много по-важно от самоцелната бързина за приключване“, отбеляза той.

#съд #прокуратура #организирана престъпност #специализиран съд #председател #Георги Ушев #спецсъд #Борислав Сарафов #ръководители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"