Нов кръг преговори Белград – Прищина под егидата на ЕС

Нов кръг преговори Белград – Прищина под егидата на ЕС
A A+ A++ A

Правителствените ръководители на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи започнаха в Брюксел нов кръг от преговорите за нормализиране на отношенията, което става под натиска на Евросъюза. Новата среща, която започна по обед, е по инициатива на върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън, която е твърдо решена да се стигне до позитивно решение на серията от интензивни разговори, започнала през октомври м.г., отбелязва БГНЕС.

Постигането на споразумение е ключово условие, поставено от Брюксел, за да се даде на Белград дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Ако между Прищина и Белград не бъде постигнато такова споразумение, има опасност тази дата да бъде отложена безсрочно от външните министри на 27-те, които в понеделник се събират в Люксембург.

В сряда Катрин Аштън заяви, че разногласията между двете страни вече са „незначителни и повърхностни“. Според европейски източник двата проблематични въпроса били за полицията в Северно Косово, населено предимно от сърби, и представителството на Прищина в международните организации.

#Сърбия #Косово #преговори #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници