Експерт вещае нова глобална дългова криза

Експерт вещае нова глобална дългова криза
A A+ A++ A

Главният стратег на „Ренесанс Капитал“ Чарлз Робъртсън внимателно е анализирал новия Обзор на световната икономика и е съзрял в него признаците на поредния апокалипсис, който се надига в световната икономика. Много страни за момента нямат проблеми със суверенните дългове, но ако ситуацията в глобалната икономика се влоши, във всеки един момент могат да се превърнат в Гърция или даже Кипър, предава БГНЕС.

Международният валутен фонд представи тази седмица новия Обзор на световната икономика. Фондът понижи прогнозата си за растеж на световната икономика с 0,2 процентни пункта до 3,3% през тази година и остави прогнозата за растежа на БВП през 2014 непроменена – 4%.

Главният стратег на „Ренесанс Капитал“ Чарлз Робъртсън внимателно е разгледал прогнозата на МВФ и е видял, че нова вълна от дълговата криза заплашва да залее света. От нея могат да пострадат не само развитите, но и развиващите се страни.

В света растат дълговите рискове

Въз основа на данните от МВФ може да се определи кой през следващите години може да се сблъска с бюджетни проблеми. Тук трябва да се обърне внимание на два ключови показателя: ниво на държавен дълг към БВП и ниво на бюджетен дефицит към БВП. Исторически кризите са започвали винаги когато бюджетният дефицит е бил особено голям.

Въз основа на данните от МВФ Робъртсън е построил графики на динамиката на държавния дълг и бюджетния дефицит. Той е допълнил оценките на МВФ с последните прогнози на Европейската комисия за страните от ЕС, публикувани тази зима. Към оценката на държавния дълг на Китай той е прибавил 25% от БВП, за да отчете дълга на местните правителства.

Ситуацията в еврозоната се подобрява в сравнение с това, което беше допреди 2-3 години. Най-тежките дългови проблеми сега имат Япония, САЩ, Великобритания, Ирландия и Испания.

До 2012 само две развиващи се страни имаха подобни проблеми – Индия и Египет. Това беше свързано с липсата на достатъчна политическа воля, това е трудноразбираемо на фона на високите темпове на растеж на тези две държави. Тогава те имаха шанс благодарение на стабилния растеж да се измъкнат от дефицитите. Но оттогава растежът на индийската икономика се забави, а Египет се оказа в криза. Индия някак си трябва да понижи дефицита, а Египет да реши икономическите и политическите си проблеми.

Към тези две страни се присъедини Сърбия, Гана също е близо до тях. Пазарите виждат тези рискове и си вземат своята премия за риск по държавния дълг в местните валути: доходността от облигациите на тези две страни сега е достигнала двуцифрени стойности. Към опасната зона се приближават Бразилия и Унгария.

В света има група страни, растящи доста бързо, чиито бюджети или са без дефицити, или имат малък дефицит, а държавният дълг е по-нисък от 40% от БВП. В тази група попадат Русия, Нигерия, Казахстан, а също Индонезия и Турция, които са малко по-зле. Малко не достига на Филипините да станат част от тази група.

В тази група могат да се включат и страни с минимални дефицити, например Китай, Тайланд, Латвия, но техният дълг представлява около 60% от БВП.

Именно в тази група влизат държавите с най-благоприятни условия за работа на фондовите пазари, например Филипините, Турция, Тайланд и Нигерия.

Страхове внушава доста голямата група от страни с държавен дълг от 40 до 60% от БВП и дефицит в диапазона 3-6% от БВП. Тук влизат Кения, ЮАР, Полша, Чехия, Хърватия, Украйна, Мексико и Малайзия. Освен слабите бюджетни показатели тези страни се отличават и със слаб растеж. В Малайзия и Мексико слабите бюджетни показатели могат да се подобрят преди изборите в страните.

Данните за Източна Европа внушават далеч по-големи опасения, но все пак те са по-добри, отколкото в ЕС като цяло.

#криза #дълг #бюджет #Апокалипсис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »