Европарламентът одобри по-лек визов режим за украинци и молдовци

Европарламентът одобри по-лек визов режим за украинци и молдовци
Европарламентът одобри по-лек визов режим за украинци и молдовци. Снимка: monitor.bg
A A+ A++ A

Европарламентът одобри по-лек визов режим за украинци и молдовци, съобщи пресслужбата на ЕП.

Украински и молдовски журналисти, представители на граждански и неправителствени организации и младежи, ще получават по‑лесно краткосрочни визи за пребиваване в ЕС.

Поправките в споразумението между Украйна и ЕС намаляват изискванията за документи, доказващи целта на пътуването, за представители на граждански организации, журналисти и техните екипи, участници в международни изложби, конференции и семинари.

„Не бива да задълбочаваме отношенията между Украйна и ЕС, докато в дневния ред на украинското правителство и парламент има закони срещу „хомосексуалната пропаганда“. Искаме да видим сериозен напредък по правата на гей хората, върховенството на закона и демокрацията в Украйна, преди каквито и да било стъпки за либерализация“, заяви докладчикът Клод Морайс от групата на социалистите и демократите в ЕП.

Облекчени са изискванията за документи за целта на пътуването за молдовски журналисти и техническите им екипи, близки роднини на граждани на ЕС и участници в официални програми на ЕС за трансгранично сътрудничество.

Поправката опростява критериите и за визи за многократно влизане за съпрузи, деца и родители на легално пребиваващи в ЕС граждани на Молдова. Ще бъдат отменени краткосрочните визи за гражданите с биометрични паспорти, като на тях ще им бъде предоставена възможността да влизат и да преминават през територията на ЕС без виза.

#Европарламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"