Съдът на Републиката разпитва Лагард по делото „Тапи“

Съдът на Републиката разпитва Лагард по делото „Тапи“
Кристин Лагард
A A+ A++ A

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард ще даде в края на май показания пред разследващата комисия към френския Съд на републиката, съставен от магистрати и депутати. Той може да съди министрите само за нарушения, извършени по време на мандата им. Лагард ще бъде изслушана относно ролята си като финансов министър за разрешаването на съдебен спор между бизнесмена Бернар Тапи и банката „Креди Лионе“. Лагард, която беше министър от 2007 до 2011 г. до назначаването си за директор на МВФ, е разследвана за „съучастие във фалшификация и присвояване на държавни средства“ във връзка с избора си да прибегне до частен арбитраж за разрешаването на спора между банка „Креди Лионе“ и Бернар Тапи за продажба на „Адидас“.

Историята започва в далечната вече 1993 г., когато Бернар Тапи поръчва на френската банка „Креди Лионе“ да подготви сделка за продажбата на притежаваната тогава от него фирма „Адидас“. След приключването на сделката той даде банката под съд, като я обвини в умишлено занижаване на стойността на компанията.

Съдебната сага продължи 15 г. и през 2008 г. арбитражният съд осъди банката да плати общо почти 400 млн. евро компенсация на Тапи. Кристин Лагард е разследвана за това, че като министър неправомерно е предала спора в частния арбитраж, съдействала е за определянето на арбитър, който е бил на страната на Тапи, като при това отсъдените суми са изплатени от държавните фондове.

От МВФ не пожелаха да коментират информацията. В края на март институцията във Вашингтон съобщи, че има доверие на Лагард, няколко дни след като полицаи претърсиха дома й в Париж на 20 март в рамките на същата афера.

#Лагард #МВФ #Бернар Тапи #скандал #дело #разпит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници