204918 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.67008| EUR 1.95583| GBP 2.28205|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Одобриха две нови студентски програми за ЕС

2 януари 2012, понеделник / 13:27; Коментари: 0
Send to Kindle
Одобриха две нови студентски програми за ЕС
„Одобрените от Европейската комисия предложения разширяват значително студентския обмен и обучението в страните членки“, подчерта еврокомисар Андрула Василиу. Снимка: emilstoyanovmep.eu

Европейската комисия одобри две нови образователни програми и препоръча те да бъдат включени в общоевропейския бюджет за следващата финансова рамка – 2014–2020 г., която в момента се обсъжда.

„Одобрените от Европейската комисия предложения разширяват значително студентския обмен и обучението в страните членки“, подчерта еврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу при представянето на програмите в Никозия, Кипър, предаде БНР.

Въпросните програми са „Еразъм за всички“ и „Творческа Европа“. Тяхната цел е по-активно развитие на студентския обмен и повишаване на иновациите.

Според еврокомисаря Андрула Василиу тяхното осъществяване ще допринесе чрез образованието да се постигне устойчив растеж, каквато цел е залегнала в стратегията „Европа 2020“.

Новата европейска програма „Еразъм за всички“ ще даде възможност над 5 милиона души да учат в чужбина със стипендии през периода 2014–2020 година, което е почти два пъти повече отколкото сега.

Предложеният бюджет на програмата е 19 милиарда евро, което е със 70% повече отколкото средствата, предвидени до края на 2013 година.

Програмата „Творческа Европа“, с предложен бюджет от 1.8 милиарда евро, ще стимулира и ще даде тласък за развитието на европейската култура, историческо наследство, кино и други творчески инициативи.

Андрула Василиу изрази надежда, че двете програми ще бъдат включени в бюджета на Европейския съюз, тъй като младежта, образованието и културата са приоритети в неговото развитие.

Оценявайки ситуацията в родината си, еврокомисарят отбеляза, че трябва да се промени манталитетът в Кипър, за да се убедят студентите и техните родители колко важен е опитът, придобиван зад граница.

Василиу посочи, че грандовете, предоставяни на кипърските студенти за участие в програмите за образователен обмен, са втори по размер в Европа – 744 евро годишно при 254 евро средна европейска стипендия.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: