Германия очаква новата година да бъде по-лоша от 2011 г.

Германия очаква новата година да бъде по-лоша от 2011 г.
„2012 г. вероятно ще бъде по-трудна от 2011 г., но германската икономика е в добра форма“, заяви Шойбле. Снимка: capital.bg
A A+ A++ A

Видни германски финансисти предвиждат, че тази година икономиката на Германия ще се изправи пред нови трудности, при това по-големи.

„Новата година вероятно ще бъде по-лоша от миналата, но Германия, която е най-голямата икономика в Европа, трябва да съумее да устои“, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле в интервю за германския в. „Билд“, предаде БГНЕС.

„2012 г. вероятно ще бъде по-трудна от 2011 г., но германската икономика е в добра форма“, заяви Шойбле. Той призова страните от еврозоната „да си напишат домашното..., да консолидират бюджетите си и да извършат необходимите реформи“ за разрешаване на дълговата криза.

Спасителните механизми, създадени от държавите членки, „могат само да купят време за държавите, за да предприемат необходимите мерки и да си възвърнат доверието“, допълни Шойбле.

В интервю за берлинския ежедневник „Тагесшпигел“ управителят на Германската централна банка Йенс Вайдман предупреди властите в Берлин да не намаляват усилията си за консолидиране на бюджета и призова Германия да даде пример на останалите страни в Европа.

„Като котва на стабилността във валутния съюз Германия носи много специална отговорност“, заяви Вайдман, който е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Германия не трябва да намалява усилията си“ за постигане на балансиран бюджет, настоя той. „Предлаганата пауза в консолидацията тази година е неубедителна, като се имат предвид прогнозите за растеж. Напротив, Германия трябва да даде пример“, категоричен е Вайдман.

Германският бюджетен дефицит възлиза на 20 млрд. евро през 2011 г., което е по-малко от очакваното благодарение на последните две години на силен икономически растеж. Тази година обаче той може отново да стигне 26 млрд. евро.

„Един от уроците, които научихме от настоящата криза, е, че консолидирането на бюджета не може да бъде отлагано“, заяви Вайдман. Управителят на Бундесбанк допълни, че взетите решения от европейските лидери през декември за засилване на бюджетната стабилност в договорите за ЕС са „полезен принос“ за разрешаването на дълговата криза.

„Но договореностите не трябва да остават на хартия. Те трябва да се приложат на практика и от всяка една държава членка“, изтъкна Вайдман.

#Министър на финансите #Волфганг Шойбле #Йенс Вайдман #Шойбле #Германия #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »