ИТ пазарът у нас с ръст 2,8% за 2012 г.

ИТ пазарът у нас с ръст 2,8% за 2012 г.
A A+ A++ A

ИТ пазарът в България през изминалата 2012 година отчита ръст от 2.8%. При продажбите на хардуер, ръстът е от 1.8%, при софтуера е най-съществен - 7.6%, а при услугите е 3%. Това съобщиха от изследователската фирма "IDC България" при представянето на тенденциите на ИТ пазара за периода 2013-2017 г. Това съобщи в бюлетина си БТПП.

Според анализаторите това обаче не е здравословен ръст, който показва възстановяване на пазара от периода, предшестващ кризата. В стойностно изражение този ръст е несъществен и основно се изтегля от хардуера, който представлява по-голям обем от пазара, коментират анализаторите.
Прогнозата до 2017 година показва също не много оптимистична картина. Експертите очакват един умерен средногодишен ръст в размер на 6.7% за следващите пет години.

Сред потребителите сигурността продължава да бъде приоритет номер едно. През 2012 г. подобно на 2011 г. тя е била водеща. Организациите нямат намерение да спират да харчат за ИТ, но ще бъдат много по-предпазливи към разходите си, прогнозират от IDC България.

Очакванията за 2013 година по отношение на бюджетите при половината от компаниите е да се запазят на същото ниво, както през миналата година, 28% от анкетираните ще отделят по-малък бюджет, а при 22% се очаква той да бъде увеличен.

През 2013 г. увеличеният бюджет ще бъде използван предимно за замяна на остарели ИТ системи и разширяване на инсталационната база. Много по-малко компании ще отделят средства за нови проекти.

#ИТ #пазар #софтуер #хардуер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"