Светът се сбогува с Маргарет Тачър (Обобщение)

Светът се сбогува с Маргарет Тачър (Обобщение)
Около 2300 гости от цял свят присъстваха на погребението на Маргарет Тачър в катедралата „Свети Павел” в Лондон. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Светът се прощава с един от най-противоречивите премиери в света - Маргарет Тачър.

Тя почина на 8 април от инсулт на 87-годишна възраст.

Около 2300 гости от цял свят присъстваха на погребението й в катедралата „Свети Павел” в Лондон.

Първата жена премиер на Великобритания бе изпратена с военни почести. Б

ританската кралица Елизабет II уважи церемониалното погребение. За първи път монарх присъства на погребална церемония на бивш премиер на Великобритания след държавното погребение на сър Уинстън Чърчил през 1965 година.

Британският премиер Дейвид Камерън предпочете да прочете откъс от Евангелието, вместо да държи политическа реч, защото това е била последната воля на Тачър.

Погребалният кортеж потегли от църквата „Дева Мария” в Уестминстър. Първата спирка бе в църквата „Свети Климент Дански”, където ковчегът с тленните останки на покойния британски премиер бе качен на карета.

Хиляди почитатели на Тачър се наредиха по улиците на Лондон, за да видят как тленните останки са транспортирани от Уесминстър към "Свети Павел". Повечето хора ръкопляскаха в знак на почит, но двайсетина противници на "Желязната лейди" обърнаха гръб на траурното шествие като се чуха и обидни възгласи. Охраната на церемониалния кортеж наброяваше над 4000 полицаи.

Близо 2300 бяха опечалените в катедралата "Свети Павел", сред които гости от 170 страни. "След бурния живот, изживян в разгара на политически противоречия, идва голямо спокойствие. Бурята от противоречиви мнения се съсредоточи върху госпожа Тачър, която стана символна фигура. Днес останките от истинската Маргарет Хилда Тачър са тук, на траурната служба", заяви архиепископът на Лондон на проведената служба в нейна чест.

След края на службата тялото на първата жена премиер на Великобритания, която управлява от 1979 до 1990 г., беше изнесено от катедралата, за да бъде кремирано.

Сред официалните гости в Лондон бе и българският президент Росен Плевнелиев.

Маргарет Тачър бе начело на Великобритания в периода от 1979 г. до 1990 г. - първата жена премиер в историята на Обединеното кралство. Баронесата, родена като Маргарет Робъртс, стана депутат от Консервативната партия от Финчли, Северен Лондон, през 1959 г. Като министър на образованието тя успя да победи бившия премиер Едуард Хийт за партийното ръководство през 1975.

Четири години по-късно тя пое държавното кормило. Пожъна успех и на последвалите избори през 1983 г. и 1987 г. „Желязната лейди“ приватизира редица държавни компании. Освен това тя ръководеше страната по време на британско-аржентинската война за Фолклендските острови през 1982 г.

В отговор на трагичната вест премиерът Дейвид Камерън я определи като „велика британка“, а „Даунинг стрийт“ 10 допълни, че подобно на принцеса Даяна и „Кралицата майка“, погребението на Тачър ще има специален статут.

#Маргарет Тачър #Уинстън Чърчил #Елизабет #Великобритания #Дейвид Камерън #Росен Плевнелиев #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"