US медии: Различният Бостън

US медии: Различният Бостън
Има много възможни сценарии за трагедията в Бостън, пише американската преса. Снимка: "Фокус"
A A+ A++ A

Бостън вече е променен, пише вестник „Бостън глоуб“, цитиран от агенция „Фокус“. Градът се опитва да се върне към нормалния си живот след бомбените атаки, които превърнаха централните райони в отцепено от полицията местопрестъпление.  Две бомби избухнаха по време на Бостънския маратон в разстояние само на 12 секунди.  Очевидците на експлозиите описват потресаващи сцени.

„Видях бял дим и първоначално реших, че може да е пиратка, но взривът беше много силен“, разказва Меган Рафтъри, която е стояла близо до финала заедно със своите деца и е очаквала своя съпруг, участник в маратона. Секунди по-късно е последвал втори взрив и жената видяла до себе си откъснати човешки крайници.

„Навсякъде имаше кръв. Видях човек паднал на земята, който беше осакатен“, разказва Рафтъри.

През седмиците и месеците след терористичните атаки на 11 септември 2001 година всяко голямо спортно събитие в САЩ бе повод за притеснение. С течение на времето това безпокойство започна да изчезва – до понеделник.

Бостънският маратон, едно от най-знаковите спортни събития, което привлича участници от целия свят, приключи по един трагичен начин, коментира вестник „Вашингтон пост“.

Кой е отговорен? Изглежда, че всички разбират опасността да се правят прибързани заключения. Страната се е сблъсквала и с планирани отвън, и с вътрешни терористични атаки.

Има голям брой възможни сценарии, тъй като никой не е поел отговорността. Това означава, че трябва да се проведе много задълбочено и подробно разследване. Две мощни бомби експлодираха близо до финалната линия на Бостънския маратон в понеделник. Загинаха най-малко трима души, сред които и осемгодишно дете, а над 100 бяха ранени. Един от най-обичаните празници в града се превърна от сцена на радостни овации и триумф в сцена, изпълнена с писъци и опустошение, пише вестник „Ню Йорк таймс“.

Все още не е ясно кой може да стои зад атаката. Една от версиите е, че зад експлозиите може да стоят радикални американски антиправителствени групи. На 19 април е и годишнината от бомбената атака в Оклахома през 1995 година. Взривните устройства, използвани при експлозиите в понеделник, са подобни на тези при атаката срещу Олимпийския парк в Атланта през 1996 година, но не и толкова големи, колкото взривните устройства в Оклахома.

В Атланта бе взривена самоделна бомба близо до случайни минувачи. Тогава загинаха двама души, а над 100 бяха ранени. Подобни бяха и последствията от експлозиите в Бостън.

Това е събитие, което отдавна беше прогнозирано – дори се смяташе, че е неизбежно.  Но експлозиите в Бостън, които, изглежда, са първата успешна терористична атака в САЩ след 11 септември 2001 година, удариха по усещането за безопасност на обществените места и доведоха до търсенето на множество отговори, коментира вестник „Лос Анжелис таймс“.  „По някакъв начин случилото се разбива психиката“, казва Хуан Карлос Сарате, заместник-съветник по въпросите на националната сигурност в администрацията на Джордж Буш-младши и експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Единствената подобна смъртоносна атака на американска територия след 11 септември беше във военната база „Форд Худ“ и беше насочена срещу войници, отбелязва Сарате. Американците имат „социална загуба на паметта“ за това какво е да си атакуван.

#Бостън #взривове #"Вашингтон пост"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници