Путин: Русия е готова да се справи с последиците от дълговата криза в Европа

Путин: Русия е готова да се справи с последиците от дълговата криза в Европа
Руският премиер Владимир Путин (вдясно) говори по време на пленарната сесия на инвестиционния форум организиран от ВТБ в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският премиер Владимир Путин призова Европа да вземе решителни мерки за преодоляване на дълговата криза в еврозоната.

Путин заяви в четвъртък, че Москва е по-добре подготвена да се справи с икономическите трудности, отколкото беше преди избухването на световната финансова криза през 2008 г., съобщи Ройтерс.

В първата си реч пред инвеститори в Москва, след като през миналия месец обяви намерението си да се върне на президентския пост, Путин почерта още, че ще се придържа към стриктна фискална политика и ще търси чужди инвестиции, които да задвижат ''новата индустриализация'' на Русия.

Още в началото на речта си руският премиер заяви, че основният повод за притеснения е дълговата криза в еврозоната, която може да бъде преборена с ''ясни, добре обмислени стъпки''.

Според Путин, не се очакват дълбоки промени в Русия след президентските избори през 2012 г., които той почти сигурно ще спечели.

''Безспорно се нуждаем от промяна и тя ще се случи. Но процесът ще бъде еволюционен. Нямаме нужда от големи катаклизми, а от Велика Русия'', каза той.

Путин подчерта още, че Русия е в по-добра позиция да се справи с ефекта от забавения световен растеж и проблемите със суверенния дълг, на които са подложени развитите западни икономики.

''Ще кажа откровено, че Русия е по-добре подготвена за различни сценарии, отколкото беше през 2008 г. Изградили сме сериозен опит и стабилност – и в икономиката, и във финансите'', посочи той, като допълни, че страната има резерви в размер на половин трилион долара, достатъчни да контролират ситуацията на пазара на чужди валути.

Путин допълни, че запазването на фискална дисциплина и нисък публичен дълг остават приоритети на руското правителство, и обеща постигането на балансиран бюджет до 2015 г.

Все пак е възможно бюджетът да излезе на излишък през следващата година, ако цените на петрола се окажат по високи от ''консервативните'' прогнози във фискалните планове на правителството, каза още той.

По думите му стратегическата на управляващите е диверсификацията на руската икономика.

''За да променим структурата й, ние трябва отворим пътя за хиляди нови проекти и бизнес идеи," заяви той пред инвеститорите на конференцията, организирана от държавната банка ВТБ (VTB).

#Русия #Владимир Путин #еврозоната #дългова криза #ВТБ #VTB #суверен дълг #Москва #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници