Външно отвърна на обвинението на Лютви Местан

Външно отвърна на обвинението на Лютви Местан
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Министерството на външните работи публикува на страницата си броя на получените в дипломатическите и консулските представителства заявления по държави и населени места, съобщиха от МВнР. От ведомството правят уточнението във връзка с изказването на председателя на ДПС Лютви Местан за подаване на некоректна информация за броя на заявленията за гласуване извън страната, пояснява БГНЕС.

От външно министерство уточняват: Към края на всеки работен ден или на следващия работен ден до обяд МВнР актуализира броя на получените заявления след обработката им от страна на дипломатическите и консулските представителства. В началото на деня на 15 април 2013 г. бе направена актуализация към 17.00 часа на 14 април 2013 г. въз основа на получените през почивните дни заявления.

Разминаването между публикуваните от МВнР и обявените от г-н Лютви Местан данни се дължи на факта, че очевидно г-н Местан разполага с информация за броя на изпратените по пощата заявления, докато МВнР има възможност да обобщи единствено заявленията, които са получени и обработени от представителствата, но не и тези, които все още не са пристигнали по пощенски път. Поради това не считаме за основателни твърденията за подаване на некоректни числа.

Напомняме, че законодателят е предвидил технологично време за отчитане и обобщаване на заявления, получени след крайния срок за подаването им (11 април 2013 г.), когато са изпратени по пощата в рамките на този срок.

Според Изборния кодекс крайният срок за ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България да предоставят на ЦИК информация за постъпилите заявления за гласуване в чужбина е 18 април 2013 г. (23 дни преди изборния ден). МВнР е създало необходимата организация за навременна обработка на получаваните по пощенски път заявления. Неспазването на този срок би могло да се дължи единствено на пристигането на голям брой заявления на 18 април 2013 г. или след тази дата, което би било свързано с пощенските услуги в съответната държава и е извън добрата воля на министерството и неговите задгранични представителства.

БГНЕС припомня, че вчера лидерът на ДПС заяви, че МВнР дава некоректна информация за броя на подадените заявления за гласуване в чужбина. Местан заяви, че са подадени над 80 хиляди заявления. „Надявам се, че зад тези некоректни числа не се крие опасен подтекст – да се ограничи броят на избирателните секции в чужбина, т.е. да се ограничи броят на желаещите да гласуват“, заяви лидерът на ДПС. Той предупреди, че подалите заявления си пазят обратните разписки от изпратените писма и могат да докажат тяхното съществуване. Местан се надява, че ЦИК ще уважи законното право на всички да участват в изборите.

#вот #гласуване #избори #Местан #Външно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"