Предсказанията на маите повлияха речта на Първанов?

Предсказанията на маите повлияха речта на Първанов?
„Да се заредим с надежда, че и най-тъмните предсказания ще останат само предупреждения“, пожела държавният глава на България на прага на 2012 г. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

В последното новогодишно слово на президента Георги Първанов се прокрадна странно изречение, което може би е повлияно не само от кризата в Европа, но и от предсказанията за края на света през 2012 г. според календара на древните маи.

„Да се заредим с надежда, че и най-тъмните предсказания ще останат само предупреждения“, пожела държавният глава на България на прага на 2012 г., без обаче да уточнява какви тъмни предсказания точно има предвид.

Новогодишното му слово действително се фокусира върху последиците от дълговата криза в еврозоната, която поне засега със сигурност има осезаемо поразяващ за икономиките ефект, докато пророчествата, базирани на календара на маите, остават твърде съмнителни. Така че Първанов по всяка вероятност е имал предвид прогнозите не за края на света, а на единната европейска валута, а оттам – и на самия Европейски съюз.

„Изтичащата 2011 година беше трудна за нас, българите, за Европа и света. И затова в празничните послания не само на държавни и политически лидери присъстваха може би повече отвсякога съчувствието и солидарността, съпричастността към онези, които пострадаха най-силно от кризата“, изтъкна Първанов.

Дали последното му слово като президент ще бъде наистина „последно“ и светът ще „свърши“ през декемврит 2012 г., преди приемникът му Росен Плевнелиев да успее да изрече своята първа новогодишна реч, остава да се види.

Плевнелиев обаче има добри шансове с оглед на зачестяващите изказвания на изследователи, че календарът на маите е изтълкуван погрешно и не пророкува края на света, а преминаването от един календарен цикъл в друг.

#Георги Първанов #Росен Плевнелиев #Първанов #президент #държавен глава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"