Протестиращи искат оставката на Столичния общински съвет

Протестиращи искат оставката на Столичния общински съвет
Протестиращите настояха за индивидуални договори с "Топлофикация", ежемесечно отчитане с отделен уред и премахване на "прогнозното количество". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около стотина протестиращи се събраха пред сградата на Столична община с искане за оставката на Столичния общински съвет заради проблемите с „Топлофикация" и „Синята зона".

„Това беше обединен протест на няколко каузи срещу бездействието на Столичния общински съвет по редица въпроси, за които протестираме – „Топлофикация", „Синята зона". Искаме одит на „Паркинги и гаражи", „Екоравновесие", „Софийски имоти", посочи Йоанна Иванова от инициативния комитет на протестиращите и кандидат за народен представител на Демократична гражданска инициатива – Движение за граждански контрол, цитирана от агенция „Фокус".

Протестиращите настояха за индивидуални договори с "Топлофикация", ежемесечно отчитане с отделен уред и премахване на "прогнозното количество".

Исканията са изпратени с писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова и членовете на Общинския съвет преди дни, съобщи „24 часа".

Протестиращите искат още разтрогване на концесията за доставка на вода и общината да поеме функциите на концесионера чрез свое дружество.

Те настояха живеещите в зони с платено паркиране да паркират автомобилите си около домовете си срещу административно обоснована такса.

В писмото се определя като достатъчна такса, която да покрива разходите по издаване и администриране на стикер.

От инициативния комитет смятат, че гражданският контрол би могъл да бъде ефективен, ако има 50% гражданска квота в контролиращите общината органи по закон.

По повод протеста общинският съветник от БСП в СОС Борис Цветков обяви, че той заедно с негови колеги съветници няколко пъти внасят предложения за решения на СОС и за промени в правилника гарантиращи присъствието и участието на граждани.

По думите му ГЕРБ не само че са наложили забраната, но и отхвърлят предложенията за възстановяване на достъпа.

Цветков припомня, че в Административния съд в София са насрочени дела, водени от него и група общински съветници, срещу отказа на СОС да насрочи местен референдум в район Искър срещу презастрояването на жк Дружба 1 и 2, както и такъв в Столична община за прекратяване на концесията на „Софийска вода“.

#Йорданка Фандъкова #оставки #Столичния общински съвет #Столична община #протест #София #Борис Цветков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници